ne prenose virus

Udruge: Ne napuštajte kućne ljubimce zbog koronavirusa

18.03.2020 u 13:00

Bionic
Reading

Mreža za zaštitu životinja koja okuplja 52 udruge, istaknula je u srijedu da psi i mačke ne prenose koronavirus te pozvala građane da ne napuštaju kućne ljubimce jer oni u krizno vrijeme ponajviše trebaju pomoć ljudi

Svjetska zdravstvena organizacija jasno je naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 i da ne mogu zaraziti ljude, na što je upozorilo i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Građane su pozvali da slušaju stručnjake te se ponašaju odgovorno prema životinjama o kojima skrbe.

Zbog pridržavanja naloženih mjera koje obuhvaćaju smanjenje kontakata i kretanja, iz Mreže za zaštitu životinja najavljuju privremeno zatvaranje skloništa za životinje, kako za posjetitelje tako i za potencijalne udomitelje. Stoga su građane pozvali na još veću odgovornost jer u skloništima neće biti niti novih slobodnih mjesta.

'Ne napuštajte svoje kućne ljubimce, kastrirajte ih i ne kupujte pse, mačke i druge životinje, nego ih udomite i time spasite više života', poručila je Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira Mrežu za zaštitu životinja.

Prijatelji životinja su podsjetili da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi, smanjuju im stres i anksioznost, štite srce i čuvaju ih od alergija. Pozvali građane da sada, kada mnogi rade od kuće ili su u samoizolaciji, iskoriste vrijeme i provedu ga u opuštanju s kućnim ljubimcima.

'Pri šetanju pasa treba se, naravno, pridržavati svih preporučenih mjera zaštite koje situacija nalaže. To uključuje pranje ruku nakon šetnje, često mijenjanje i pranje odjeće, pranje njihovih šapa nakon i slično', stoji u priopćenju.