priopćenje

Udruga za potporu posvajanju: Pojam 'posvojenje' ne smije biti zloupotrebljen za trgovinu djece

07.10.2019 u 10:54

Bionic
Reading

Udruga za potporu posvajanju Adopta poručila je u ponedjeljak kako se snažno zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom obliku posvojenja koje može uključivati trgovinu djecom

'Nadležne institucije, uključujući i pravosudne, pozivamo da predano rade svoj posao, a potencijalne posvojitelje djece iz inozemstva na veliku odgovornost u cijelom postupku posvojenja i ispitivanju porijekla svoje djece', stoji u priopćenju udruge.

Pritom podsjećaju na nedavnu vijest o trgovini s novorođenčadima siromašnih trudnica iz Bugarske, koju su organizirali jedan grčki odvjetnik i neonatolog.

'Oni su od siromašnih trudnica kupovali djecu uvjeravajući ih da će biti dana na posvojenje, što je nezakonito i kažnjivo jer predstavlja trgovinu djecom. Duboko nas uznemiruje kriminal te vrste i činjenica da se događa uz zlouporabu pojma 'posvojenje' ', upozorila je članica Upravnog odbora Adopte Diana Topčić-Rosenberg.

Njihova želja za roditeljstvom i dugo čekanje na mogućnost posvojenja u Hrvatskoj mogu ih navesti da se upuste u kontakte s organizacijama koje nemaju ovlaštenja nadležnih tijela zemalja iz kojih se djeca posvajaju, a koje nisu potpisnice Haške konvencije o posvojenju, kaže Topčić-Rosenberg.

Podrazumijeva se kako je najbolji interes djeteta da od posvojitelja jednog dana sazna kako je došlo k njima te mu omogućiti pristup kulturi i jeziku zemlje njegova podrijetla i bioloških roditelja.

Iz udruge naglašavaju kako sve sumnjive slučajeve prijavljuju nadležnim institucijama.

Prethodno su upozorili institucije na posvajanje djece iz afričkih zemalja, poput Demokratske Republike Kongo, koja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem. Stoga postoji realna opasnost da su neka posvojenja iz te zemlje provedena suprotno odredbama Konvencije.