SVETI IVAN ZELINA

Udruga Srce: Osobe s teškoćama i invaliditetom dobile zgradu za stanovanje

27.05.2023 u 13:51

Bionic
Reading

Dvanaestoro osoba s teškoćama i invaliditetom dobilo je zgradu za organizirano stanovanje u Svetom Ivanu Zelini, izvijestila je u subotu Udruga Srce koja je provodila više od 14 milijuna kuna vrijedan projekt podrške procesu deinstitucionalizacije

Zgrada ima dva potpuno opremljena stana, urede i zajedničke prostorije te u prizemlju radionu koja će služiti za radionice za izradu predmeta te učenicima srednje škole za praksu za zanimanje stolar.

Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prijavila se na poziv za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici s projektom "Okruženje za samoostvarenje" zahvaljujući čemu je izgrađena zgrada za organizirano stanovanje.

Svrha projekta je prevencija institucionalizacije te doprinos razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici - Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima, kažu u Udruzi.

Predsjednica Udruge Đurđa Penava rekla je na završnoj svečanosti u petak da je prije punih 18 godina skupina entuzijasta imala samo jedan cilj - da djeci bude dobro i lijepo gdje žive.

"Uz sve naše aktivnosti, stalno osluškujući potrebe ljudi koji su nas okupili, otvorilo se pitanje što će biti sa članovima kada se za njih više nitko neće moći brinuti. I otuda ideja za ovaj projekt samostalnog života u zajednici uz podršku", rekla je.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec istaknuo je da su u samom vrhu u odnosu prema osobama s teškoćama i invaliditetom te da će grad uvijek biti tu za podršku i nadolazeće projekte.

"Uz osam provedenih europskih projekata, ovaj je kruna rada Udruge Srce jer su njime prepoznali potrebe korisnika, omogućili samostalnije odlučivanje i življenje, roditeljima osigurali smireniju i sigurniju budućnost, a za društvo napravili veliki iskorak i napredak", istaknula je predstavnica Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

Viša savjetnica iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je da prate rad Udruge niz godina i da projekt daje sigurnost korisnicima, kao i njihovim roditeljima.

Projekt vrijedan nešto više od 14 milijuna kuna provodio se prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova sklopljenom s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.