'loš vic'

Udruga liječnika o obaveznim sistematskim pregledima: 'To je jedna od većih gluposti. Tko bi trebao to raditi?'

01.06.2022 u 23:04

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Vili Beroš na svom se Twitteru pohvalio s novim projektom - sistematskim pregledima za sve. Osnovao je čak i radnu skupinu, no nakon prvog sastanka i dalje se službeno ne zna tko će ići na njih, što ako se netko ne pojavi, što će se uopće pacijentima pregledavati?

Dosta je toga nejasno ili obavijeno velom tajne o sistematskim pregledima, a uključene bi mogle biti i bolnice. Na oko tri milijuna punoljetnih građana Hrvatska ima, prema atlasu liječništva, oko 2200 obiteljskih liječnika.

"Najava mi je izgledala kao loš vic. To je po meni jedna od većih gluposti koje sam čula u zadnje vrijeme", rekla je predsjednica hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit u Dnevniku Nove TV.

Podsjetila je da bolnički liječnici naprave više od tri milijuna prekovremenih sati, radeći redoviti posao. "Ne znam gdje je ministar mislio ubaciti sve te sistematske preglede i što bi oni de facto trebali obuhvaćati?", upitala se Šmit.

Kaže da je to PR floskula i da nije izvedivo u praksi. "Jedino čemu služi je bildanju imidža ministra. Postoji hrpa analiza koje dokazuju da to nema ikakvog efekta. Ne vidim korist ovog", napominje Šmit.

Ističe da liječnici, kolektivnim ugovorom, nemaju zajamčeno pravo na sistematski pregled. "Ako je ovo reforma zdravstva koju ministar najavljuje, onda se bojim da smo opet zaglibili u gluposti koje nemaju veze s pravom reformom koju treba napraviti", zaključuje Šmit.