SASTANAK RADNE SKUPINE

Počele pripreme za uvođenje obaveznih sistematskih pregleda

01.06.2022 u 17:17

Bionic
Reading

Obavezni sistematski pregledi za sve punoljetne građane u srijedu su bili tema sastanka radne skupine u sklopu koje će stručne službe razraditi načine za provođenje tih preventivnih pregleda, a koji bi se kontinuirano provodili.

Na sastanku su sudjelovale stručne službe Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i predstavnika obiteljske medicine, a u narednim susretima uključit će se i svi koji mogu pridonijeti kvalitetnom planiranju tog projekta.

Mediji su u utorak objavili da bi se obavezni sistematski pregledi za sve punoljetne građane, u obimu koji će ovisiti o dobi, spolu i genetskim predispozicijama pojedinaca za razvijanje bolesti, trebali početi provoditi od početka 2023.

Ti će se pregledi, kao uvjerava ministar zdravstva Vili Beroš, izvoditi isključivo u javnom, a ne privatnom zdravstvenom sektoru, i to prije svega u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zbog čega će se, najavljuje, izjednačiti i koeficijenti plaća primarnim i bolničkim liječnicima.

Ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad Miroslav Hanževački, koji je bio na današnjem sastanku, podržao je inicijativu ministra Beroša u osmišljavanju i uvođenju preventivnih pregleda za punoljetne građane te dodao kako to vidi kao uvođenje reda u važno područje cjelovite skrbi za zdravlje svih.

Time ćemo, smatra Hanževački, svakako poboljšati uvid u stvarno zdravstveno stanje naših pacijenata, a kod nekih zasigurno i otkriti stanja koja mogu biti i po život opasna.

"Vjerujem da ćemo tako uspješnije kontrolirati i troškove jer često svjedočimo preporukama za velikim brojem dijagnostičkih pretraga upitnog kliničkog značenja", rekao je.