'PRORAČUN NIJE OŠTEĆEN'

[VIDEO] Beroš o kraju epidemije, Ćorušiću i preliminarnim nalazima inspekcije o lijekovima iščezlim u KB Sveti Duh

27.05.2022 u 11:51

Bionic
Reading

Miniistar zdravstva Vili Beroš boravi u Splitu, gdje se renovira Objedinjeni hitni bolnički prijem. Pred KBC-om Split poručio je da jedino zajedno možemo odgovarati na izazove koji su pred nama

'Ova Vlada i Ministarstvo zdravstva imaju viziju: informatizacija zdravstvene zaštite bitna je i za pacijente i za zdravstvene djelatnike; desetljećima smo zanemarivali primarnu zdravstvenu zaštitu. intencija je ojačati je - jedino tako ćemo se približiti pacijentu i staviti ga u fokus. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Sad nas čeka reforma zdravstvene zaštite. Izaći će prijedlog novog zakona', najavio je Beroš, izvještava Dalmatinski portal.

Na pitanje hoće li možda proglasiti kraj epidemije Covida-19, odgovorio je da ipak nisu ukinute sve mjere. 'Epidemija je u dobrom trenutku, moramo biti oprezni prema jeseni. Još nisu ispunjeni preduvjeti za proglašavanje kraja epidemije, pa to nije još opcija', rekao je Beroš.

Osvrnuo se na 'nestanak' lijekova u KB Sveti Duh, tj. preliminarne nalaze farmaceutske inspekcije i inspekcije HZZO-a.

'Preliminarno, u KB Sveti Duh nije ustanovljen manjak lijekova nego poteškoće prilikom evidentiranja potrošnje lijekova, što je svakako za osudu. Zdravstveni proračun nije oštećen', kazao je Beroš.

Znači li to da neće podnijeti ostavku?

'Moja ostavka je uvijek na stolu. Ja sam tu zbog hrvatskih pacijenata, građana. U ovom slučaju riječ je o gradskoj bolnici koji znaju i moraju poštovati procedure trošenja lijekova. Meni je važno da nema nestanka lijekova, riječ je samo o poteškoćama prilikom evidentiranja, što će se ispraviti', dodao je Beroš, odgovarajući na novinarsko pitanje.

Po pitanju ravnatelja KBC-a Ante Ćorušića, još uvjek se čekaju očitovanja Hrvatske liječničke komore i Agencije za zaštitu osobnih podataka, kazao je ministar Beroš.

Ministar Beroš sudjelovao je na otvaranju I. faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP) KBC-a Split. Tom prigodom, okupljenima su se obratili ravnatelj splitske bolnice Julije Meštrović, povjerenica Vlade za Grad Split Mirna Veža, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i ministar Beroš.

Uspostavljanje Objedinjenog hitnog bolničkog prijema ostvarit će se kroz infrastrukturna ulaganja u adaptaciju postojećeg prostora, integriranje i opremanje suvremenom medicinskom i nemedicinskom opremom, a uključuje i optimizaciju poslovnog procesa bolnice u zbrinjavanju hitnih stanja te kvalitetnije, sigurnije i brže pružanje hitne medicinske pomoći.