pravobraniteljica na odlasku:

'Djeco, učite strane jezike i bježite glavom bez obzira'

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 29.09.2017 14:29
  • Objavljeno 29.09.2017 u 12:46
Dječja pravobraniteljica Milas Klarić poručila djeci: Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira

Dječja pravobraniteljica Milas Klarić poručila djeci: Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

'Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira, to bih mogla poručiti' (djeci), ustvrdila je u petak aktualna pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić na saborskom Odboru za obitelj, mlade i sport koji je glasovima opozicije Hrvatskom saboru predložio da prihvati pravobraniteljičino izvješće o radu za prošlu godinu

Milas Klarić, koja je na odlasku, nije se, naime, javila na natječaj za izbor pravobranitelja raspisan temeljem novog zakona te je prozvala saborsku većinu da je na Vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja.

Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo, rekla je s puno gorčine pravobraniteljica i poručila da ne zavidi onome tko će ju naslijediti.

Kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

Kazala je i kako u ombudsmanskim krugovima vrijedi pravilo - kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš!

O sadržaju samog izvješća nije puno govorila, navela je tek da su ga zastupnici dobili prije šest mjeseci, pa su ga imali vremena proučiti i da se ono, neovisno o tome kako će se o njemu glasovati, neće promijeniti, kao ni činjenica da je stanje prava djece loše.

Sadržaj izvješća godinama je (od 2003.) sličan, po njima se u svim vladama, u pravilu, ne napravi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić, navodeći i kako u civiliziranim državama, 'što Hrvatska nije', nema glasovanja o izvješću. Kod nas pak ono služi da se smijeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi, ustvrdila je Milas Klarić.

S njezinim su se ocjenama suglasile zastupnice oporbenih SDP-a i GLAS-a.

SDP-ova Sabina Glasovac: Novi je zakon donesen da se Milas Klarić 'politički sahrani'

SDP-ova Sabina Glasovac: Novi je zakon donesen da se Milas Klarić 'politički sahrani'

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pravobraniteljicu se miče jer nekome ne odgovara, kaže Ana Komparić Devčić (SDP), a vladajući je nisu imali hrabrosti smijeniti pa su kreirali novi zakon, dodaje Nada Turina Đurić (GLAS). Ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle i presedan je to da se pravobraniteljicu smjenjuje usred mandata, a novi je zakon donesen tako da se Milas Klarić 'politički sahrani', ističe Sabina Glasovac (SDP).

Mrak Taritaš: Tko je sljedeći?

Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da se radi 'ozbiljan' korak natrag i da se djecu koristi kao politički instrument. Instituciju pravobranitelja za djecu apsolutno smo uništili, poručujemo da nam djeca nisu važna, a pitam se i koji je sljedeći pravobranitelj na redu, rekla je Mrak Taritaš.

Oporbene su zastupnice žestoko kritizirale Vladu i zbog prijedloga novog Obiteljskog zakona, povučenog iz javne rasprave, a Glasovac je imala i poruku za premijera.

Anka Mrak Taritaš smatra da se radi 'ozbiljan korak nazad'

Anka Mrak Taritaš smatra da se radi 'ozbiljan korak nazad'

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

To što je taj skandalozan prijedlog povučen ne znači da je premijer riješio problem, a riješit će ga tek ako ljudima koji su ga kreirali više 'ne dozvoli ni blizu pri kreiranju novog prijedloga', preporučila je zastupnica.

Odbor, na kojemu nije bilo pozicijskih članova, s pet (oporbenih) glasova 'za' podržao je izvješće za 2016., a suzdržani su bili HDZ-ova Željka Jozić, koja je deponirala glas, i neovisni Marin Škibola. 

Odbor će idući tjedan saslušati pet kandidata za novog pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru. Moramo dati najmanje dva imena, a koliko ćemo ih dati, odlučit ćemo nakon što ih saslušamo, rekla je Turina Đurić.

SDP, najavila je Glasovac, neće sudjelovati u 'tom igrokazu' jer ne želi snositi odgovornost za pretvaranje neovisne institucije u političku.

Komparić Devčić: Hrvoje Jukić je novi pravobranitelj

U javnosti se već govori da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa tim više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu, zaključila je Komparić Devčić.

Ana Komparić Devčić: U javnosti se već govori da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa tim više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu

Ana Komparić Devčić: U javnosti se već govori da će novi pravobranitelj biti Hrvoje Jukić, pa tim više nema smisla sudjelovati u ovom igrokazu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Petero je kandidata za novog pravobranitelja: pravnici Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević, Helenca Pirnat Dragičević i liječnica Vanja Slijepčević Saftić.

Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a novi se bira slijedom novog Zakona o pravobranitelju za djecu koji je donesen ljetos, nakon što je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika. Novi je zakon proces izbora pravobranitelja iz Vlade 'preselio' u Sabor, a od njegova prijedloga oporba proziva vlast da ga je donijela samo da bi smijenila Milas Klarić, koja je na dužnost izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije nešto više od tri godine.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!