PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU

'Možda se opet prijavim za posao, pa da vidimo hoće li se cirkus nastaviti'

04.09.2017 u 16:09

Bionic
Reading

Hrvatski sabor objavio je Javni poziv za izbor pravobranitelja za djecu koji se bira na osam godina, a aktualna pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, koja je na toj dužnosti nešto više od tri godine, ne isključuje mogućnost da se prijavi na taj poziv. Sabor je raspisao poziv temeljem novog zakona, uz optužbe oporbe da mu je jedini cilj upravo smjena sadašnje pravobraniteljice

'Kada vam vlast zakonom poruči da vas više ne želi, onda je to jasna poruka i onda se pojedinac ne može boriti protiv sile vlasti. Govore mi ljudi u zafrkanciji da se javim pa da vidimo kako će reagirati većina u Saboru... Pa, idemo vidjeti koga bi izabrali. Možda se i prijavim pa da vidimo hoće li se cirkus nastaviti', rekla je Ivana Milas Klarić gostujući u ponedjeljak na televiziji N1.

'Nemam političku podršku, to je jasno. Podsjećam vas na prošlogodišnje neizglasavanje povjerenja pučkoj pravobraniteljici; ne smetam samo ja. Već duže vrijeme upozoravam na nelogičnosti', rekla je Milas Klarić.

Pravobraniteljica se osvrnula i na prvi dan škole i stanje u školstvu.

'Rekla bih da smo čuli puno floskula koje prosječni građanin ne može mirno slušati. Većina djece će danas sjesti u derutne škole, u kojima nema vode, nemaju dvorane, dosta lokalnih sredina, doduše, omogućuje besplatne udžbenike, ali će čak i u Zagrebu roditelji dobiti uputu da donesu sapun i wc papir. Čut ćete floskule da ne treba učiti za ocjene, ali ne kažu kako će se upisati u srednju školu ili fakultet', upozorila je Milas Klarić.

Upitana kako komentira odluku da premijer Andrej Plenković bude na čelu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, kazala je da je riječ o katastrofalnoj odluci. 

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Ideja da premijer Plenković sjedne na čelo Povjerenstva je - katastrofa. Pokazuje se time prijezir prema struci', smatra Milas Klarić, a prokomentirala je i stav ministrice znanosti Blaženke Divjak.

'Moram ustanoviti da je teško biti političar. Ministrica je simpatična i dolazi iz sfere obrazovanja, ali stvari se bitno mijenjaju kada uđete u politiku', konstatirala je Ivana Milas Klarić.

  • +14
Ivana Milas Klarić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Prema novom Zakonu o pravobranitelju za djecu, pred Saborom bi se do kraja listopada trebala naći imena najmanje dva kandidata za pravobranitelja za djecu, koja će temeljem prijava predložiti saborski Odbor za obitelj, mlade i sport. Novi je zakon donesen posljednjeg dana zasjedanja Sabora uoči ljetne stanke, nakon što je Ustavni sud prethodni zakon ocijenio nesuglasnim s Ustavom zato što je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika.