petero kandidata

Evo tko bi sve htio biti dječji pravobranitelj

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 22.09.2017 11:45
  • Objavljeno 22.09.2017 u 11:45
Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić nije se ovoga puta javila na natječaj

Dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić nije se ovoga puta javila na natječaj

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Petero kandidata javilo se na javni poziv za izbor pravobranitelja za djecu, među njima nije i aktualna pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, koja se također mogla javiti

Na natječaj su se javili pravnici Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević, Helenca Pirnat Dragičević i liječnica Vanja Slijepčević Saftić, doznaje se u petak u Odboru za obitelj, mlade i sport koji, temeljem natječaja, Hrvatskom saboru treba predložiti najmanje dvoje kandidata za pravobranitelja.

Slijedom novog Zakona o pravobranitelju za djecu, Odbor bi to trebao učiniti do kraja listopada, a prije toga kandidate bi trebao 'saslušati'. Kad će to učiniti moglo bi se znati idući tjedan kad bi se Odbor trebao sastati.

Mandat dječjeg pravobranitelja traje osam godina, a na tu dužnost može biti izabrana osoba koja je hrvatski državljanin, ima najmanje 10 godina radnog iskustva i osobnim je zauzimanjem u javnosti poznata u promicanju i zaštiti prava djeteta, te nije osuđivana. Pravobranitelj ne smije pripadati nijednoj političkoj stranci niti sudjelovati u političkim aktivnostima. Novi zakon o pravobranitelju za djecu donesen je ljetos nakon što je prethodni Ustavni sud ocijenio nesuglasnim s Ustavom jer je donesen običnom, a ne većinom svih saborskih zastupnika.

Oporba je prozivala vlast da ga donosi samo da bi smjenila Milas Klarić, koja je na dužnost pravobraniteljice izabrana u mandatu lijeve koalicije, prije nešto više od tri godine.