TRAŽI SE PRAVOBRANITELJ ZA DJECU

Milas Klarić: Vlast ne želi neovisna tijela i institucije

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 03.09.2017 21:07
  • Objavljeno 03.09.2017 u 21:07
Ivana Milas Klarić

Ivana Milas Klarić

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Ivana Milas Klarić do kraja listopada trebala bi otići s dužnosti pravobraniteljice za djecu nakon samo tri godine mandata. Sabor je zadnjeg dana zasjedanja prije ljetne stanke izmijenio Zakon o pravobranitelju za djecu, a oporba je tada upozoravala da je glavni cilj njezina smjena.

U subotu je raspisan poziv za izbor novog pravobranitelja na koji se aktualna pravobraniteljica ne namjerava prijaviti. 'Ja mislim da je Hrvatska Vlada na čelu s premijerom poslala poruku da me želi smijeniti na niti polovini mandata i mislim da u tim okolnostima svak razuman i racionalan se ne prijavljuje onome tko je pokazao da ga ne želi', kazala je Milas Klarić za televiziju N1.

Smjena je omogućena izmjenom Zakona. Obaveza je da se najkasnije u roku tri mjeseca mora provesti natječaj za novu osobu. HDZ tvrdi da su izmjene proceduralne prirode i da nisu usmjerene prema aktualnoj pravobraniteljici. No osim reizbora iako je mandat aktualan, progurano je još nekoliko spornih stvari - pravobranitelju se može naložiti da uz redovna piše i izvanredna izvješća, u slučaju njihova neprihvaćanja, može biti smijenjen.

Izmjene pak nisu detaljnije definirale kriterije izbora - što prema mišljenju udruga otvara mogućnost političkog utjecaja. 'Stoji da se može prijaviti osoba koja ima neko visoko obrazovanje, nije definirano čak ni koje struke, toliko široko se ide da se može primjerice prijaviti strojar. Mi smo zagovarali da ti kriteriji budu puno jasnije postavljeni, primjerice da se traži je li to neka nagrada za promicanje djece, neki stručni rad, doktorat, broj znanstvenih stručnih članaka', upozorila je Marina Trbus iz Koordinacije udruga za djecu.

Javni poziv je raspisan, po objavi u Narodnim novinama, što se još nije dogodilo, kandidati imaju 15 dana za prijavu, a njih će onda razmatrati saborski Odbor za sport i mlade. 'Mi ćemo nakon što završi natječajni poziv pregledati sve prijave i potom ćemo odlučiti hoćemo li ići na model intervjua u kojem ćemo mi dva kandidata predložiti jer se kaže najmanje dva kandidata ili ćemo sve važeće prijave uputiti saboru da odluči putem glasovanja', objasnila je Nada Turina Đurić.

  • +14
  • +11

Ivana Milas Klarić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Većinu u odboru imaju vladajući pa i predsjednica smatra da će izbor biti politički, a izmjene zakona potpuno su uništile neovisnost institucije, smatra Milas Klarić: 'Očito je da im iz nekog razloga smeta, očito da vlast u RH zapravo ne želi neovisna tijela, ne želi ljude niti institucije koji će razmišljati drukčije ili neovisno, ili u drugom smjeru od onog koji želi Vlada'.

Kraj listopada krajnji je rok za izbor novog pravobranitelja. Ako izbor i ne bude politički, zbog krhkog položaja sasvim je opravdan strah da pravobranitelj možda neće biti glasan u primjedbama kakva se politika vodi prema najmlađim članovima našeg društva.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!