STRANE AGENCIJE O DEBLOKADI

'Učinjen ključan napredak u pregovorima s EU'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 02.10.2009 22:02
  • Objavljeno 02.10.2009 u 21:34
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Strane agencije izvijestile su o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom na Međuvladinoj konferenciji u petak u Bruxellesu nakon što je Slovenija ukinula višemjesečnu blokadu tog procesa zbog neriješenog graničnog pitanja s Hrvatskom

Hrvatska je u petak u Bruxellesu na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju otvorila šest i zatvorila pet poglavlja pristupnih pregovora s Europskom unijom, a sa Slovenijom je također u Bruxellesu nastavila pregovore o rješavanju graničnog pitanja, u nazočnosti predsjedatelja Vijeća EU-a, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Američka agencija AP prenosi ocjenu Europske unije da je učinjen ključan napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. AP dodaje kako je EU izrazio nadu da će 2010. zaključiti pregovore s Hrvatskom.

Pod naslovom 'Slovenski veto ukinut, Hrvatska je nastavila pristupne pregovore s EU-om', francuska agencija AFP u opširnu izvješću prenosi ocjenu švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta da je 'ostvaren znatan napredak'.

AFP napominje da je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković obećao da će Hrvatska 'u potpunosti surađivati s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu'.

Europski povjerenik za proširenje Rehn očekuje od Zagreba 'konkretan napredak' u dostavi dokumenata koje od Zagreba potražuje Haški sud, dodaje AFP. Agencija nabraja poimence koja su pregovaračka poglavlja u petak otvorena i zatvorena te objašnjava narav graničnog prijepora između Slovenije, članice Europske unije, i njezine susjede Hrvatske koja bi trebala postati 28. članicom 2011.

U također opširnu izvješću iz Bruxellesa britanska agencija Reuters citira riječi europskog povjerenika za proširenje da hrvatsko-slovenski dogovor o deblokadi pregovora nije samo 'win-win' za dvije zemlje.

'Rekao bih da je to situacija (...) win-win-win, jer je pobjeda i za Europsku uniju ako možemo deblokirati pregovore s Hrvatskom i vidjeti da je granični prijepor riješen', citira Reuters Ollija Rehna.

Reuters prenosi zadovoljstvo premijerke Jadranke Kosor nastavkom pristupnih pregovora i napominje da će Hrvatska u EU čak i ako na današnjem referendumu irski glasači odbace Lisabonski ugovor.

Kao i AFP, i Reuters napominje važnost hrvatske suradnje s Haškim sudom za nastavak pregovora te prenosi Rehnovu ocjenu da Hrvatska još mora mnogo toga učiniti u borbi protiv korupcije, a rad sudova i javne uprave učiniti djelotvornijima.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi Bildtovu ocjenu o velikom napretku Hrvatske u pristupnim pregovorima s EU-om, ali je također ocijenila da je današnji dan ključan ne samo za Hrvatsku već i za cijelu regiju te za proces europskih integracija.

Tanjug dodaje kako je slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar izjavio da je potreban još jedan tehnički sastanak prije nego se postigne sporazum o rješavanju graničnog pitanja arbitražom.

Austrijska novinska agencija APA opširno izvješćuje o nastavku pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om te ističe ocjenu hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna da je postignut bitan napredak u pristupnim pregovorima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi