REAKCIJE UOČI PRESUDE GENERALIMA

'Učinili smo sve što smo mogli'

Bionic
Reading

Žalbeno vijeće Haškog suda izreći će 16. studenog pravomoćnu presudu u predmetu Ante Gotovina-Mladen Markač. Ročište za izricanje presude zakazano je za devet sati. Markačev odvjetnik Goran Mikuličić za Novi Radio potvrdio je kako je dobio službeni poziv

'Da, točna je informacija, dobio sam poziv za 16. studenog kada će biti proglašenje presudu. Evo, ja sam zadovoljan zato što se cijela stvar očito ubrzala jer smo očekivali malo i kasnije proglašenje presude i zapravo smo svi zadovoljni da će to biti ranije. Bez obzira na sadržaj, to je teško komentirati jer se još ništa ne zna. Mislim da smo učinili sve što smo mogli, a sada je na strani suda da to uvaži ili da drugačije komentira, to ćemo vidjeti', poručio je Mikuličić.

Od Gotovininog bliskog prijatelja Čede Pajića, koji ga gotovo svakog tjedna posjećuje u pritvoru Mediaservis doznaje da general s optimizmom iščekuje konačnu presudu. 'Mogu vam reći da je Ante ostao Ante, dobro se drži, raspoložen je uvijek. A čuj, što je tu je, Bog odozgo će odlučiti, eto, to su Antine riječi. Ufamo se u sve najbolje', istaknuo je Pajić.

I Željko Dilber nada se da će uskoro na slobodi vidjeti svog prijatelja.'Vama je poznato da sam i ja na prvostupanjskoj presudi očekivao oslobađajuću, tako i sada, ali evo, iskreno, nakon one prvostupanjske presude, teško je bilo što prognozirati', kazao je Dilber.

Obrana generala Ante Gotovine vjeruje da će Žalbeno vijeće tom presudom ostvariti pravdu.

'Obrana generala Gotovine očekuje presudu kao i svatko drugi. Vjerujemo da će Žalbeno vijeće osigurati da se ostvari pravda", napisao je Gotovinin branitelj Luka Mišetić na svom Twitter profilu.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Haškog suda odbilo je razmatrati nove dokaze koje je tijekom postupka predlagala obrana Gotovine i Markača s obrazloženjem kako ti dokazi ne bi utjecali na prvostupanjsku presudu.

Obrana je pokušala novim dokazima srušiti tezu tužiteljstva o udruživanju u zločinački pothvat. Generali Ante Gotovina i Mladen Markač nepravomoćno su osuđeni prošle godine na 24, odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon operacije Oluje.