ISTO ORUŽJE

Ubojica židovske djece, ubio i tri vojnika?

19.03.2012 u 19:27

Bionic
Reading

Predizborna predsjednička kampanja u Francuskoj praktički je prekinuta zbog pucnjave pred židovskom školom u Toulouseu, jer su oba glavna predsjednička kandidata - Nicolas Sarkozy i Francois Hollande - prekinula sve aktivnosti kako bi odmah došli na mjesto napada

Smrt četiri osobe, među kojima troje djece, izazvala je golemu sućut u cijeloj Francuskoj, ukjučujući i izborne stožere dvojice kandidata koji će se suprotstaviti jedan drugome 22. travnja i 6. svibnja.

Predsjednik Sarkozy, koji se natječe za drugi petogodišnji mandat, prvi je najavio trenutačni dolazak na mjesto pucnjave u pratnji ministra obrazovanja Luca Chatela i Richarda Prasquiera, predsjednika Predstavničkog vijeća židovskih institucija u Francuskoj.

Pucnjavu je na poprištu nazvao 'nacionalnom tragedijom' i obećao kako će se 'napraviti apsolutno sve da se pronađe' ubojica, najavivši minutu šutnje u utorak u francuskim školama kojom će se odati počast žrtvama napada.

Hollande je također najavio trenutačni odlazak u Toulouse, kako bi izrazio 'sućut' i 'solidarnost' s obiteljima žrtava, što će mu poremetiti predizborni program.

U pisanoj izjavi za javnost izrazio je 'užasnutost' ubojstvom.

'Taj čin, toliko očito i gnusno antisemitski, obitelji je pogodio u ono najvrednije što imaju, njihovu djecu, i zavio u crno cijelu zemlju', stoji u Hollandeovoj poruci.

'Svatko će razumjeti da je danas predizborna kampanja prekinuta u znak sjećanja na djecu i nastavnika koji su podlo ubijeni u Toulouseu', istaknuo je glasnogovornik francuske Socijalističke stranke Benoit Hamon

Još uvijek nepoznati ubojica iz dvaju je vatrenih oružja ispred židovske škole u Toulouseu ubio 30-godišnjeg vjeroučitelja, njegovo dvoje djece u dobi od 3 i 6 godina i još jedno 10-godišnje dijete te se na skuteru udaljio u nepoznato.

Policija je nakon forenzičke obrade izvijestila kako su utvrdili da je u napadu korišteno isto oružje kojim su prošlog tjedna ubijena tri vojnika. Motiv oba napada još nije poznat, javlja CBS.

'Ovo je srednjovjekovni gradić uskih ulica pa je vozaču skutera lako pobjeći policiji', objasnio je izvjestitelj Chris Bockman za France24. Bockman, koji je upoznat s područjem i napadima koji su se u njemu odvili u posljednjih tjedan dana, smatra da je riječ o rasistički motiviranim napadima i ubojstvima jer su svi vojnici koji su prošlog tjedna napadnuti bili pripadnici etničkih manjin porijekom sa sjevera afričkog kontinenta i Kariba.

Glasnogovornik izraelskog ministra vanjskih poslova Yigal Palmor za CNN je kazao kako vjeruju da će francuske vlasti rasvjetliti slučaj i odgovorne privesti pravdi.