RAST ŽIDOVSKE EKSTREMNE DESNICE

Ubojica izraelskog premijera postao Facebook faca

Bionic
Reading

Nova zvijezda Facebooka u Izraelu zove se Hagai Amir, desničarski je ekstremist i suučesnik u ubojstvu izraelskog premijera i nobelovca Jichaka Rabina. Proljetos je izašao iz zatvora i već ima blizu 500 prijatelja na najmasovnijoj društvenoj mreži

Njegova popularnost svjedoči o novim načinima povezivanja radikalne židovske desnice u Izraelu, koja zagovara nultu stopu kompromisa s Palestincima i kojoj su ljudi poput Amira heroji.

Amir se tijekom 17 godina robijanja u samici nije imao prilike susresti s internetom, ali Newsweek piše da je samo u nekoliko mjeseci slobode taj 44-godišnjak uspio steći više prijatelja od mnogih srednjoškolaca sklonih pasioniranom skupljanju mrežnih poznanstava.

Hagai Amir dočekao je sredovječnost u zavoru jer je 1995. godine pripremio posebne metke kojima je njegov brat Jigal u Tel Avivu ustrijelio Rabina. Bilo je to u godinama mirovnih pregovora s palestinskim vođom Jaserom Arafatom, tijekom kojih su Rabin, Šimon Peres i Arafat dogovorili palestinsku autonomiju na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Jigal je kao počinitelj atentata osuđen na strogi doživotni zatvor.

Naci(onal)istički fanovi ostavljaju na Hagaijevoj stranici čestitke, pozive na oslobađanje njegovog brata ubojice i slične ispade poput poziva da se negativnim komentarima zaspe web stranica posvećena Rachel Corrie, aktivistici za prava Palestinaca koju je prije devet godina pregazio izraelski buldožer.

Pozivi za oslobađanje Rabinovog ubojice nisu tek daleki vapaj marginalaca, jer novija ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da neke ultranacionalističke ideje ulaze u izraelski mainstream. Po njima, one su se pojačale nakon Druge palestinske intifade (ustanka), pa danas čak 30 posto građana Izraela podržava ideju o pomilovanju 42-godišnjeg Jigala Amira. Među ultraortodoksnim Židovima, čija populacija unutar Izraela ubrzano raste, više od 50 posto ispitanih podržava pomilovanje. Obitelj pokojnog Rabina javno strahuje da je oslobađanje Amira izgledna budućnost.

A nedavno pušteni Hagai Amir zasad se bavi objavljivanjem svojih zatvorskih zapisa. Premda je i dalje protiv mira s Palestincima, Newsweek primjećuje kako 'izgleda da se protivi ideji izraelskog napada na Iran zbog nuklearnog programa'. Čini se da se više nema namjeru aktivno uključiti u ekstremistička djelovanja jer je, kako kaže, izgubio anonimnost koja je za to potrebna.

Prema B'Tselemu, tijekom Druge palestinske intifade od 2000. do 2005. godine ubijeno je oko 5500 Palestinaca te više od 1100 Židova i Arapa. Od 2000. godine naovamo izraelske snage sigurnosti ubile su 1335 palestinskih maloljetnika.