SUPRUGA SHRVANA TUGOM

Ubojica djece iz Afganistana ničeg se ne sjeća

20.03.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Karilyn Bales, supruga američkog vojnika osumnjičenog za ubojstvo 16 afganistanskih civila, uključujući žene i djecu, izrazila je sućut obiteljima žrtava. Tvrdi da i sama još ne zna što se zapravo događalo u glavi njezina supruga Roberta u noći masakra

Karilyn Bales kaže da su članovi njezine obitelji duboko ožalošćeni i shrvani tugom. Ono što su pročitali i vidjeli u medijima 'u potpunosti je neusklađeno s karakterom čovjeka' kojeg Karilyn Bates 'poznaje i obožava'.

Karilyn Bales i dvoje djece koje ima sa suprugom Robertom sklonjeni su u vojnu bazu južno od Tacome u Washingtonu, a zbog medijske opsade kojoj je izložena, prisiljena je od kuće odrađivati svoj posao za marketinšku agenciju u Seattleu.

Odvjetnik Balesovih John Henry Browne, koji ima iskustva u zastupanju višestrukih ubojica, uključujući i poznatog serijskog ubojicu Teda Bundyja, susreo se s Robertom u vojnom zatvoru i ispričao da je njegov klijent iznio potresno svjedočanstvo o boravku u Afganistanu. Noći u kojoj je počinio masakr slabo se sjeća, a pamti samo detalje prije i nakon ubojstava koje je počinio u dva afganistanska sela 11. ožujka.

Utvrđeno je i da se eksplozija bombe postavljene uz cestu, u kojoj je jedan od Balesovih prijatelja izgubio nogu, dogodila dva dana uoči masakra, a ne jedan dan kako su mediji dosad izvještavali. Osim toga, Bales nije osobno vidio eksploziju, već samo njezine posljedice.

Detalji o tom slučaju još se provjeravaju i službenih podataka nema.

Vojni dužnosnici kažu da je Bales, nakon što je konzumirao alkohol u vojnoj bazi, otpuzao do dva sela pod okriljem noći, gdje je ubio 16 civila, od kojih devetero djece i 11 članova jedne obitelji.

Masakr je izazvao prosvjede u Afganistanu, ugrozio odnose između Kabula i Washingtona.

Bales je u petak zatvoren u Fort Leavenworthu, gdje zatvoren boravi i Bradley Manning, optužen za davanje povjerljivih dokumenata WikiLeaksu.

Bales je bio primjeran vojnik. U vojsku se prijavio nakon 11. rujna i odradio je četiri mandata u Iraku i Afganistanu.

Posljednjih godina Bales je imao problema s privatnim poslovima na Floridi, a zbog loših investicija izgubio je kuću u okolici Seattlea. Bivša djevojka tužila ga je za fizički napad, a skrivio je i prometnu nesreću nakon koje je u vojnoj uniformi pobjegao u šumu. Policajcu je rekao da je zaspao za volanom i platio je kaznu za prometni prekršaj.

Očekuje se da Bales biti formalno optužen do kraja tjedna te da će na suđenju svjedočiti i članovi obitelji žrtava iz Afganistana, koji će za tu prigodu biti prebačeni u SAD.