KUGLE I VODENI PARKOVI

U Zagrebu niče nova fontana, a Bandić sprema još jedno iznenađenje

31.08.2016 u 06:54

Bionic
Reading

Zagrebu se smiješi još jedna fontana uz obnovu starih, a čini se da ni izgradnja vodenog parka na Bundeku nije zaboravljena priča ako je suditi prema odgovoru iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada. No najprije fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice moraju zabljesnuti punim sjajem, a već petoga rujna na tom prostoru ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice održat će se još jedan Hanžekovićev memorijal – bacanje kugle

Najpoznatije zagrebačke, a gradonačelnik Milan Bandić tvrdi i 'najljepše fontane u ovom dijelu Europe', od kraja srpnja rade u probnom režimu koji bi trebao završiti potkraj listopada, a tromjesečni probni rad koji 'uključuje isprobavanje i usklađivanje rada svih pet fontana, sastavni je dio ugovorne cijene', ističu u Gradskom uredu za prostorno uređenje i izgradnju grada. Podsjetimo, riječ je o oko 28 milijuna kuna, a riječ je o 'viziji gradonačelnika staroj već 10 godina', istaknuo je Bandić prilikom njihova nedavna puštanja u rad kada je najavio i da će fontane službeno otvoriti koncertom Prljavog kazališta u rujnu.

Točan datum 'fešte' onomad nije zacrtao, ali vjerojatno to neće biti, primjerice, baš 11. rujna kada se održavaju parlamentarni izbori na kojima Bandić u osvit lokalnih izbora pokušava osvojiti premijersko mjesto. Zasad se spominjalo 3. rujna, a poznato je da će pet vodenih gracija dva dana kasnije opet ugostiti Hanžekovićev memorijal – bacanje kugle

Znate li gdje niče nova 'fontanica'?

U međuvremenu, radi se i na ostatku fontana u gradu pa tako iz Grada doznajemo da osim planirane izgradnje fontane na Britanskom trgu već traju radovi na fontani na trgu između novosagrađene INA-ine postaje u Jagićevoj ulici i Hochmanove ulice, a u planu je i obnova 26 fontana i zdenaca na različitim lokacijama. No, to je proces koji će potrajati jer, kako objašnjava pročelnik nadležnog Ureda Dinko Bilić: 'sanacija kulturnog dobra je procedura koja iziskuje vremenski period od nekoliko godina nakon dobivanja konzervatorsko-urbanističke smjernice s uvjetima uređenja'.

'U svakom kvartu, gdje se može, treba napraviti igru svjetla i vode i da ljudi uživaju u svojem kvartu. Svak' voli osjećaj žuborenja vode. Zašto ne? Nisu to velika sredstva', ustvrdio je prije koji dan gradonačelnik Bandić kojemu su tijekom proteklih više od 16 godina dok bi radio 16 sati 365 dana u godini na pamet padale svakakve ideje. Jedna od njih kad je već riječ o vodi, a imajući na umu i 'neslućeni potencijal' sada kada su demografije opet svima puna usta, bila je izgradnja aquaparka na zagrebačkom Bundeku.


Od Bundeka do Save - tko se 'drvenog grada' sjeća još?

'Nek' se Zagrepčani bace na pravljenje djece pa će se nagodinu imati gdje kupati', kazao je prije tri godine Bandić iznebuha najavivši da će na tom zagrebačkom jezeru izgraditi vodeni park kako se Zagrepčani više ne bi ljeti kupali u fontanama. 'Zamislite kako tate, mame, dede i bake, dok piju svoju kavicu, gledaju djecu kako se brčkaju u vodi, to je prekrasno. Na rječici oko kilometar i pol, ukrug, sa širinom od deset do 12 metara i dubinom od pola metra, s čamcima, s gondolama, s minigolfom, s adrenalinskim parkom, ima li išta ljepše na ovom svijetu? Na jednoj trećini će biti vodeni sportovi, a na ostalim dvjema zabavni park', zborio je tada Bandić kazavši da će aquapark biti proglašen projektom od posebnog interesa i dovršen u najmanje godinu i pol dana.

'Zašto bi Zagrepčani ostavljali novac u Čatežu? Za 10 kuna moći će cijeli dan uživati u vodi', najavljivao je gradonačelnik, ali na Bundeku vodenog parka i dalje nema, no iz Bilićeva, premda štura, odgovora da se iščitati da to nije odumrla ideja jer, kako navodi, 'za uređenje istočnog dijela Bundeka u tijeku je izrada Programa za provođenje urbanističkog natječaja, a nakon izrade Programa i provedbe natječaja bit će definirani i sadržaji na istočnom dijelu Bundeka'.

Otkud bi mogla doći sredstva potrebna za izgradnju vodenog parka i zašto uopće takav projekt nikada nije bilo jasno argumentirano, a to pitanje i dalje visi u zraku, baš kao i u slučaju fontana jer niz je drugih daleko relevantnijih stvari u gradu za koje su potrebni financijski resursi. Kad smo već kod Bundeka, primjer bi mogao biti Most slobode, ali i niz drugih stvari u gradu, a kad smo kod kupanja, tko zna sjećaju li se nadležni 'drvenog grada' - kupališta na Savi koje je nekad bilo najveće riječno kupalište u Europi?