SIMBOLIČNA POTPORA

U Zagrebu i Osijeku prosvjed protiv ACTA-e

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 25.02.2012 21:43
  • Objavljeno 25.02.2012 u 18:18
Prosvjed protiv ACTA-e u Osijeku

Prosvjed protiv ACTA-e u Osijeku

Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / Cropix

Više desetaka protivnika međunarodnog sporazuma o zaštiti autorskih prava (ACTA) prosvjedovalo je poslijepodne u Zagrebu i Osijeku protiv tog sporazuma, jer, kako tvrde, njime će se ograničiti sloboda korištenja interneta i sloboda javnog izražavanja, a povećat će se mogućnost kontrole građana

Tridesetak prosvjednika protiv ACTA-e u Zagrebu okupilo se na Zrinjevcu, dio njih s maskama Anonymousa i transparentima 'Stop cenzuri interneta', 'Cenzura = diktatura', 'Make love - not ACTA', te su isticali da 'temeljna prava' poput slobode javnog izražavanja ili prava na privatnost na internetu, stoje iznad prava korporacija.

Jedan od organizatora prosvjeda protiv ACTA-e Tomislav Medak izjavio je novinarima da je pritisak međunarodne javnosti protiv tog sporazuma postigao svoj učinak te su ga vlasti više zemalja proučile i shvatile koje opasnosti on donosi građanima.

Kazao je da će Europska komisija od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li ACTA u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

Medak je dodao da će, ako ACTA prođe u EU, taj sporazum kao dio pravne stečevine biti 'nametnut Hrvatskoj'. 'Ovdje smo se okupili da damo potporu međunarodnoj javnosti i kažemo NE ACTA-i', rekao je Medak.

'Nakon ACTA-e imat ćemo slične procese čak i ako ona ne prođe. Već se u EU sprema dokument pod kodnim imenom IPRED2 koji bi imao iste posljedice kao i ACTA u pogledu regulacije autorskih prava u digitalnoj sferi, te barata istim nejasnim pojmovima i problematičnim rješenjima vezanim uz nadzor internetske komunikacije', ustvrdio je Medak.

Na novinarske upite kako gleda na reakcije hrvatskih političara na ACTA-u, Medak je ocijenio da su hrvatske vlasti ostale zatečene. Smatra da dok sporazum čeka konačni sud Europskog parlamenta, hrvatska vlada i hrvatski predsjednik trebaju reći 'NE' tom sporazumu.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je ovoga tjedna da će uskoro organizirati okrugli stol o kontroverznom sporazumu o zaštiti intelektualnog vlasništva (ACTA) i istaknuo da legitiman cilj zaštite autorskih prava ne smije narušiti slobodu izražavanja na internetu.

Također, načelnik analitike u Ministarstvu vanjskih poslova Stribor Kikerec na okruglom stolu o ACTA-i u zagrebačkoj Kući ljudskih prava rekao je da hrvatska vlada u ovom trenutku nema službeno stajalište o ACTA-i, trenutačno ne razmatra pristup tom međunarodnom sporazumu niti to itko od nje traži.

I na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića poslijepodne se okupilo 50-ak prosvjednika koji su izrazili nezadovoljstvo međunarodnim sporazumom ACTA. Marijana Katalinić, jedna od organizatorica prosvjednog skupa, preko društvene mreže Facebooka izrazila je žaljenje što se odazvao mali broj prije svega mladih koji se, kako je rekla, itekako trebaju zabrinuti zbog želje moćnika da ih se potčini ekonomskim i ostalim interesima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi