TOLIKO O INTEGRACIJI

U zagrebačkom naselju dijele letke protiv doseljavanja Roma

28.10.2016 u 08:14

Bionic
Reading

Stanovnici Svete Klare bune se jer grad Zagreb u njihovo naselje želi doseliti Rome. Dijele letke po sandučićima, pokrenuli su peticiju, prijete i prosvjedima. Ni Romi se ne žele doseliti u Svetu Klaru – kažu da im ne treba dodatna getoizacija. U gradskim institucijama radu nitko ne želi potvrditi da plan o naseljavanju Roma uopće postoji

Anonimni autor napravio je letak 'protiv getoizacije Roma' , gdje je obojio pridošlicu, tj. Roma u crveno, a ostatak domicilne zajednice u bijelo i pod zajedničkim kišobranom, otkriva RTL danas.

"Nisam ga do danas vidio, nisam ga imao u ruci, ali da je krenula prava peticija Mjesni odbor bio bio za to da se napravi jedna zelena površina za rekreaciju. Ako ne to, Mjesni odbor bi sigurno imao protiv da se radi jedan grad u gradu ili naselje u naselju", ističe načelnik Mjesnog odbora Sveta Klara Boris Kihak. Kaže, Sveta Klara je već dovoljno naseljena.

Novinarka Danka Derifaj nije dobila nikakav odgovor iz gradske uprave na pitanje dolaze li Romi u Svetu Klaru, no neslužbeno doznaje da se radi o djelu Strategije koja podrazumjeva integraciju Roma u društvo. Predsjednik udruge Roma tvrdi da naseljavanje velikog broja obitelji u jednu četvrt nije dobra ideja.

"Ne braco, nego recimo po dvojicu staviti u jednu četvrt, dvije-tri obitelji dosta, to bi tako trebalo ići da se 'motiviraju' s većinskim narodom. To bi onda bilo dobro i za državu, i za narod i za Rome", kaže Alija Mešić iz udruge Roma.

Kao komentar na širenje diskriminatornih letaka predstavnik romske zajednice samo se nasmijao.

"Romi nisu nigdje dobrodošli, nigdje gospođo", ističe.

Više pogledajte u video prilogu.