partizanski zločini

U zagrebačkim Gračanima masovni pogreb 294 osobe

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 22.08.2019 19:34
  • Objavljeno 22.08.2019 u 19:34
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Gradske četvrti Podsljeme, Udruge Falaček Prigorja, Zagrebačke nadbiskupije i župe Sv. Mihaela u Gračanima i organiziran je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe koje su ubijene na samom kraju Drugog svjetskog rata i u poslijeratnom razdoblju na području Gračana

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je u više faza rada od 2013. do 2018. godine organizirala i provela terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostatka na 11 lokacija na području Gračana u Gradu Zagrebu od kojih je pet lokacija potvrđeno pronalaskom posmrtnih ostataka.

Ovom prilikom će uz ekshumirane posmrtne ostatke s tih lokacija biti dostojno trajno zbrinuti i posmrtni ostaci koje je prethodno nadležno tijelo ekshumirao 2012. Godine i koji su bili privremeno zbrinuti u kosturnici crkve Krista Kralja na Mirogoju, kao i posmrtni ostaci osoba ekshumiranih tijekom infrastrukturnih radova u Gračanima.

Pokop posmrtnih ostataka održat će se u petak 23. kolovoza 2019. godine u cintoru crkve Sv. Mihaela u Gračanima, Isce 33A, Grad Zagreb, s početkom u 10 sati.

  • +13
  • +10

Iskopavanje ubijenih na kraju II. svjetskog rata u Gračanima

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Okupljanje uzvanika je ispred crkve Sv. Mihaela u Gračanima u 9.45 sati. Sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja za žrtve na grobu kao i misu zadušnicu u crkvi Sv. Mihaela predvodi mons. Zlatko Koren, zajedno sa župnikom fra Marinom Matančićem i drugim svećenicima Zagrebačke nadbiskupije, izvijestilo je Ministarstvo branitelja. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!