POČELA EKSHUMACIJA STRATIŠTA

U zagrebačkim Gračanima 20 grobnica s čak 783 tijela!

22.10.2012 u 12:39

Bionic
Reading

Ured za komunističke zločine, nakon pozitivne sondaže terena, danas u podsljemenskom zagrebačkom naselju Gračani počinje s otkopavanjem jedne od masovnih grobnica iz svibnja 1945. godine

Riječ je o lokaciji koja se zove Krivićev brijeg, a prema evidenciji Miroslava Haramije koji je 1945. kao zdravstveni inspektor obavljao asanaciju likvidiranih te desetljećima čuvao dokumentaciju o lokacijama, sastoji se od dvije grobnice u koje je pokopano ukupno 60 ubijenih 'narodnih neprijatelja'.

Haramija je evidentirao sva mjesta na kojima je on organizirao pokop žrtava te je riječ o 20 lokacija te čak 783 žrtava!

Grobište se nalazi u bivšem voćnjaku koji vlasnik sve godine od Drugog svjetskog rata ne obrađuje. Organizirane egzekucije u Gračanima počele su već 10. na 11. svibnja 1945. Prema iskazima lokalnog stanovništva, žrtve su dovođene iz logora i zatvora u Zagrebu, vezani su bili žicom a među njima je bilo i muškaraca i žena.

Egzekucije su obavljali pripadnici jedinice Jugoslavenske armije koja je tih dana bila stacionirana u Gračanima, a ubijali su ih na ulazu u Park prirode Medvednica te u samom naselju. Tijela su naknadno u masovne grobnice organizirano ukapali mještani, piše Večernji list