jeza na medvednici

Ministar Medved potvrdio za tportal: Nađen je kostur prilikom gradnje sljemenske žičare

Tomo Medved prilikom ekshumacije u Gračanima 2017.

Tomo Medved prilikom ekshumacije u Gračanima 2017.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ministar branitelja Tomo Medved potvrdio je za tportal kako su prilikom radova na novoj sljemenskoj žičari pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe. Za sada se ne zna iz kojeg razdoblja, no poznato je da je na području Gračana, gdje se gradi donja stanica žičare, nađeno nekoliko stotina tijela ubijenih nakon ulaska partizanskih jedinica u Zagreb u svibnju 1945. Ako je riječ o masovnoj grobnici, gradnja žičare na tom bi dijelu moga biti na neko vrijeme zaustavljena

'Dobili smo podatak od policije da je pronađen jedan posmrtni ostatak i da ga je ona u skladu sa svojim nadležnostima i ovlastima izuzela i prebacila u Zavod za sudsku medicinu. To je ono što nam je poznato', kazao je Medved za tportal.

Još nije poznato iz kojeg su razdoblja posmrtni ostaci te je li riječ o pronalasku koje bi moglo imati veze s događajima na samom koncu Drugog svjetskog rata i poraća. 'Ne znam točnu lokaciju na kojoj su nađeni ostaci. Zasigurno nije tamo gdje smo mi provodili iskapanja 2017.

  • +11
  • +8

Milan Bandić označio početak radova na izgradnji sljemenske zičare

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX

Na području Gračana proveli smo ekshumaciju na nekoliko lokaliteta i ekshumirali smo preko tri stotine posmrtnih ostataka', dodao je Medved.

Osim u Gračanima, poznato je da je stratište iz svibnja 1945. bilo niže od nekadašnje bolnice za plućne bolesnike Brestovac, gdje se planira graditi međustanica žičare.

Informaciju je potvrdio i predsjednik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić.

O kome se radi i ima li još kostiju, što bi moglo upućivati i na masovnu grobnicu nastalu za vrijeme ili nakon Drugog svjetskog rata, za sada nije poznato, kao što nije poznato hoće li se i koliko obustaviti radovi na gradnji žičare. No Krešimir Kartelo iz Neovisnih za Hrvatsku ne dvoji da se radi o žrtvi partizanskih zločina.

'U Zagrebu, gdje god da zakopate lopatu, naći ćete žrtve partizanskih zločina. Ovo se podudara s povratkom Milana Bandića sa službenog puta iz Beograda i najave da će jedan trg u Zagrebu imenovati Trgom maršala Tita. Mogli bismo reći da mu iz Kuće cvijeća dolaze čestitke, pozdravi i uspomene na maršala Tita', kazao je cinično Kartelo.

Smatra da će, ukoliko se ispostavi da ima još žrtava, odnosno da je riječ o masovnoj grobnici, to sasvim sigurno usporiti radove na žičari.

'Ako ih to ne uspori, usporit će ih nešto drugo, kao što su financije', kazao je Kartelo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić novinare je uputio da se obrate Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!