SRPSKI NACIONALIZAM

U Vojvodini opet vrije, pale se zastave

14.01.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Aktivisti SNP Naši iz Novog Sada sinoć su ispred prostorija Lige socijaldemokrata Vojvodine spalili zastavu Autonomne pokrajine Vojvodine, priopćio je danas taj pokret, javlja srpski portal Mondo

Oni su zastavu Vojvodine nazvali 'Čankova krpa', a ostatke nagorjele i poderane zastave okačili su na vrata LSV-a 'kao novogodišnju čestitku', javlja srpski portal Mondo

Dodali su da su na taj način željeli pokazati da će i u 2013. nastaviti kampanju protiv 'autonomaša u sjevernoj Srbiji'.

SNP Naši podsjetio je da je Ustavnom sudu predan prijedlog za pokretanje postupka za zabranu LSV-a 'zbog njegova protuustavnog djelovanja'.

Uz priopćenje, SNP Naši medijima je dostavio i fotografije na kojima se vide ostaci vojvođanske zastave zakačeni za kvaku na ulaznim vratima u prostorije LSV-a.

Prethodnog dana 'Naši' su izlijepili Novi Sad i Aranđelovac plakatima protiv medija i NVO-a koje optužuju da su 'strani agenti'.

Ustavni sud Srbije ranije je odbio zahtjev za zabranu SNP Naši.

Inače, gradska vlast u Novome Sadu zamijenit će sve latinične natpise na autobusima koji pokazuju prema kamo vozilo ide nazivima isključivo na ćirilici, čime namjerava 'pridonijeti povratku ćirilice na novosadske ulice'. Zamjena latiničnih naziva ćiriličnima svih gradskih institucija u Novome Sadu počela je nedugo nakon promjene vlasti u gradu, početkom rujna 2012. godine.

Ovo nije prvi put da je ćirilica glavna vijest u vojvođanskoj prijestolnici: prije nekoliko mjeseci direktor Kulturnog centra Novog Sada Laslo Blašković smijenjen je između ostalog zbog toga što na zgradi ustanove nije bilo navedeno ime institucije ćiriličnim pismom.

Vojvodina je prava multinacionalna riznica s čak 26 nacionalnosti i kao takva jedinstven multietnički bazen.