Zagrebački Županijski sud

U utorak presuda Martiću i Čeleketiću za raketiranje hrvatskih gradova

06.03.2020 u 12:45

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud u utorak će objaviti presudu nekadašnjem predsjedniku tzv. SAO Krajine Milanu Martiću i 'krajinskom' generalu Milanu Čeleketiću za raketne napade na Zagreb, Karlovac i Jastrebarsko, kao osvetu za hrvatsku vojnu operaciju Bljesak u zapadnoj Slavoniji u svibnju 1995.

Presudu će, kako je najavljeno, u utorak u 13 sati objaviti predsjednik sudskog vijeća Tomislav Juriša.

Županijsko državno odvjetništvo u veljači je izmijenilo činjenični opis optužnici protiv Martića i Čeleketića, prema kojem je, umjesto dosadašnjeg opisa o unutarnjem oružanom sukobu, utvrđeno da su ratni zločini za koje se terete počinjeni u međunarodnom sukobu.

Tužiteljstvo je pojasnilo, a što je i stav Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, da se oružani sukob u bivšoj Jugoslaviji treba smatrati međunarodnim od 8. listopada 1991. jer je neovisnost Hrvatske od tog datuma bila definitivna.

Optužnica u kojoj ih terete da su naredili i organizirali raketne napade protiv Martića i Čelektića podignuta još 2003.

S obzirom da je Haški sud osudio Martića za napade na Zagreb 2008. pred zagrebačkim sudom odgovara samo za napade na Karlovac i Jastrebarsko, dok je Čeleketić optužen za napade na sva tri grada.

Tijekom napada na Zagreb ubijeno je sedam civila, a ranjeno njih 218, dok u Karlovcu i Jastrebarskom nije bilo poginulih, već je samo učinjena šteta na objektima.

Haški sud Martiću je dosudio 35 godina zatvora za pomoć pri organiziranju etničkog čišćenja svih nesrba na području pod njegovom kontrolom, kao i za raketne napade na Zagreb.

Martić ne može prisustvovati suđenju jer trenutno služi kaznu za ratne zločine u Estoniji, dok Čelektić živi u Suboticu, a Srbija ga odbija izručiti.