vrijedan pet milijun eura

U Trakošćanu predstavljen projekt 'Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama'

18.12.2018 u 12:01

Bionic
Reading

U Trakošćanu je u utorak predstavljen projekt 'Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama' vrijedan pet milijuna eura koji hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) provodi s NATO savezom te Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom i Crnom Gorom, a održava se i obuka te vježba operativne snage civilne zaštite Varaždinske županije

Projekt 'Zapovjedni sustav za upravljanje u kriznim situacijama' (Next Generation Incident Command System – NICS), online mape koja se suradnjom ovlaštenih ažurira i tako pruža podatke u realnom vremenu, vrijedan je pet milijuna eura, a provodi se u okviru NATO-ovog programa 'Znanost za mir i sigurnost' (Science for Peace and Security).

Uključeni su Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory (MIT) i Domovinska sigurnost SAD-a, dok su partneri na projektu iz Republike Hrvatske uz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, Varaždinska županija, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, Istarska županija, HGSS i Vatrogasna zajednica Šibensko-kninske županije.

Davor Spevec, načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja u DUZS-u, istaknuo je da je u zadnjih nekoliko godina bilo dosta kriznih situacija, od velike poplave u Posavini i redovitih poplava na karlovačkom području do teške požarne sezone prošle godine.

'Relativno često imamo problema s kriznim situacijama i ovaj sustav trebao bi omogućiti lakšu razmjenu informacija između operativnih snaga na terenu, od zapovjedništava do razine stožera civilne zaštite grada i županije te ubrzati donošenje odluka i olakšati procedure. Trenutno to funkcionira tako da se uglavnom zovemo telefonom, komuniciramo radio vezama i slično, ali kroz ovaj sustav imamo mogućnost razmjene slika, videa i ostalog, tako da bi to trebalo puno lakše ići u budućnosti', rekao je Spevec dodavši da se na temelju slike ili videa može u realnom vremenu procijeniti opseg nekakvog izvanrednog događaja, koliko je dodatno snaga potrebno, treba li evakuirati ljude, a kroz sustav će se razmjenjivati informacije s drugim snagama na terenu.

Uz predstavljanje projekta, u utorak se održava radionica za operativne snage civilne zaštite Varaždinske županije, a u srijedu će sudjelovati i u simulacijskoj vježbi 'Trakošćan 2018'.

Partner Državne uprave za zaštitu i spašavanje je Varaždinska županija, a župan Radimir Čačić ocijenio je kao veliki plus što će 50-ak ljudi proći obuku.

'Dobit ćemo nakon ovog edukativnog segmenta i najmoderniju informatičku opremu bez koje danas više ne možete voditi bilo kakvu organizaciju. Sve to zajedno sigurno će dodatno dići razinu kvalitete ovog sustava', kazao je Čačić dodavši da su različite prirodne nepogode na području Varaždinske županije uzrokovale više od milijardu kuna štete unazad nekoliko godina.

'Rezultati aktivnosti naših službi su bili dobri, ali ovo će sigurno doprinijeti da budu još bolji', dodao je Čačić te podsjetio da je Varaždinska županija u Savezu Alpe-Jadran, koji okuplja više od 5 milijuna stanovnika, nositelj centra za suradnju svih tih regija upravo na području zaštite i spašavanja.

Na obuci i simulacijskoj vježbi sudjeluje 50-ak pripadnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske gorske službe spašavanja, Policijske uprave varaždinske, Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina, društava Crvenog križa Varaždinske županije te Grada Varaždina te djelatnika HEP-a, Hrvatskih voda i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.