OLUJa na jugu

Potop u Dubrovniku: Autobusi plivaju po parkingu, voda nije za piće!

02.10.2018 u 09:52

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme praćeno jakom grmljavinom i obilnom kišom pogodilo je Dubrovnik u noći s ponedjeljka na utorak, a prema podatcima DHMZ-a u svega tri sata palo je 259 litara kiše po metru četvornom, što je prouzročilo prodor vode u objekte i stambene prostore te dio prometnica na dubrovačkom području.

Županijski centar 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava građana o prodorima vode u objekte i stambene prostore te o odronima na prometnicama, a Javna vatrogasna postrojba Dubrovački vatrogasci od 4 do 7 sati imala je 30 intervencija ispumpavanja.

Na dubrovačkom Gospinom polju u utorak je nekoliko parkiranih autobusa potopljeno Izvor: Licencirane fotografije / Autor: čitatelj tportala

HAK je jutros izvijestio da je zbog vode na kolniku zatvoren dio državne ceste DC420 Sustjepan – luka Gruž na predjelu Kantafiga, a obilazak je preko autobusnog kolodvora.

U Župi dubrovačkoj su odroni i poplavljeni dijelovi na državnoj cesti D-8.

Vodovod Dubrovnik izvijestio je kako je na izvorištima Ombla, Zavrelje 1 i Račevica zabilježena povišena mutnoća vode. Tijekom dana u vodovodoopskrbnim mrežama Dubrovnika te dijela Župe dubrovačke očekuje se mutnoća iznad dopuštenih vrijednosti. Takva voda ne preporuča se za piće.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačke županije izvijestili su poslijepodne da je došlo do zamućenja izvora Omble, Zavrelja, Račevice i Palate iznad propisanih vrijednosti, a da se tijekom dana očekuje povećana mutnoća iznad propisanih vrijednosti u vodoopskrbnoj mreži Dubrovnika, dijelu Župe dubrovačke (područje Mlina, Srebrenog, Kupara, Blata, Donje Čibače, Mandaljene, Petrače, Brašine) te na području Zatona, Orašca, Gornjih sela, Trstenog, gornjeg dijela Vrbice (iznad magistrale), Štikovice i Elafita.

  • +34
Olujno nevrijeme poplavilo Dubrovnik, poplavljene ulice i kuće Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Zbog povećane mutnoće takva vode ne udovoljava zakonskim propisima. Povećani stupanj zamućenosti je prirodna pojava za naše krško područje i obično traje par dana. Isporučena voda redovito se klorira. Iako ovakva voda nije štetna za zdravlje, ipak preporučamo da se voda za piće prije upotrebe pusti da se istaloži te da se nakon toga samo bistri dio prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, kao i za tuširanje, pranje zubi, te ostale sanitarne potrebe.', piše u izvještaju županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: Društvene mreže