DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO:

'U tijeku je istraga Lora 3'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 17.12.2011 22:13
  • Objavljeno 17.12.2011 u 21:25
lora luka

lora luka

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu objavilo je danas na svojim web stranicama sažeti prikaz postupanja u vezi s počinjenim kaznenim djelima ratnih zločina u vojnom zatvoru Lora u Splitu, u kojem stoji da je u tijeku istraga za 'Loru 3' u sklopu koje je zatraženo kriminalističko istraživanje zbog sumnji u smrtno stradavanje grupe zarobljenika – pripadnika 'nikšićko-šavničke grupe'

Državno odvjetništvo je istaknulo da se na 'sažet prikaz' odlučilo povodom 'često i / ili netočnog izvještavanja javnosti' o kaznenim postupcima koji su se vodilili ili se još uvijek vode u vezi počinjenih ratnih zločina u vojnom zatvoru Lora.

Državno odvjetništvo navodi da je kao rezultat ranijih postupanja ('Lora 1' i 'Lora 2' i posebno suradnje s vrhovim državnim tužilaštvom Republike Crne Gore te informacije jedne nevladine udruge, a u sklopu predmeta Lora 3, zatraženo 'kriminalističko istraživanje zbog sumnji u smrtno stradanje grupe zarobljenika – pripadnika tzv. nikšićke skupine, koji su dovedeni u vojni zatvor u Lori da bi bili zlostavljani'.

'U tijeku je provođenje navedene obrade radi provjere navoda i utvrđivanja svih okolnosti stradanja zarobljenika', objašnjava Državno odvjetništvo. Dodaje se da se, pored navedenog, provode izvidi i prikupljaju dokazi o svim drugim mogućim nezakonitostima počinjenim u vojnom zatvoru Lora u Splitu.

U vojno-istražnom centru Lora u Splitu tijekom Domovinskog rata bili su smješteni zarobljeni srpski i crnogorski vojnici, ali i civili.

Državno odvjetništvo napominje da su u svim dosadašnjim predmetima (u vezi s Lorom), korištenjem mehanizama međunarodne pravne pomoći 'pribavljeni iskazi svjedoka i dokumentacija pa je tako suradnja ostvarena s tužiteljstvom Bosne i Hercegovine okružnim tužilaštvom u Trebinju, tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije vrhovnim tužilaštvom Republike Crne Gore te Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu'.

U sažetom prikazu postupanja u vezi sa 'slučajem Lora', Državno odvjetništvo podsjeća da je u postupku 'Lora 1' protiv osmorice pripadnika Vojne policije 25. ožujka 2002. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica, te da je nakon završene glavne rasprave Županijski sud u Splitu donio oslobađajuću presudu. No, po žalbi državnog odvjetništva u Splitu, Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je tu presudu i predmet ponovno vratio na suđenje.

U ponovljenom postupku Županijski sud u Splitu je 2. ožujka 2006. godine donio presudu kojom je optuženike proglasio krivima te izrekao višegodišnje kazne zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Tu je presudu, kako danas podsjeća Državno odvjetništvo, potvrdio Vrhovni sud 6. veljače 2007. godine.

Podsjećajući na postupak 'Lora 2' Državno odvjetništvo navodi da je 'zbog sumnji da su u vojnom zatvoru Lora počinjena i druga kaznena djela' protiv optuženika 23. prosinca 2008. godine pred Županijskim sudom u Splitu podignuta optužnica.

'Županijski sud u Splitu donio je 27. rujna 2011. rješenje o suđenju u odsutnosti za okrivljenike T. D. i E. B. koji su i dalje u bijegu', navodi se u današnjem izvješću Državnog odvjetništva.

Mediji su ranije više puta navodili identitete okrivljenih u 'slučaju Lora': Tomislav Dujić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi