UDAR NA ŠEFA REPUBLIKE SRPSKE

U svibnju optužnica protiv Dodika zbog korupcije

15.04.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Protiv premijera bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i još 15 osoba već krajem svibnja ili početkom lipnja Tužilaštvo BiH moglo bi podići optužnicu

Ono što se trenutno odlučuje je isključivo političke prirode, a odnosi se na pregovore o procesu izmjena Ustava te zemlje. Tzv. prudske pregovore, koji su iznimno bitni za lakše funkcioniranje zemlje u budućnosti, Dodik je uvrijeđen zaustavio nakon što je Tužiteljstvo BiH najavilo mogućnost podizanja optužnice protiv njega.

Tada je Dodik demonstrativno napustio sastanak u Mostaru sa Sulejmanom Tihićem i Draganom Čovićem, liderima SDA-a i HDZ-a BiH.

Zbog toga se u dijelu međunarodne zajednice u BiH strahuje da bi podizanje optužnice u narednih mjesec-dva samo dodatno zakompliciralo ionako bremenitu političku situaciju u toj zemlji, piše Dnevni Avaz. Drugi međunarodni krugovi, koji su za 'čvršću ruku i disciplinu', smatraju da bi optužnicom mogli privoljeti lidera SNSD-a da bude kooperativniji i manje radikalan u svojim zahtjevima za odcjepljenje RS-a.

Istraga o navodnim financijskim malverzacijama teškim 145 milijuna KM (546 milijuna kuna) provedena je na zahtjev slovenskog tužitelja Harija Furlana. On je 13. siječnja ove godine uputio dopis direktoru Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirku Lujiću i zatražio od njega da se intenzivira prikupljanje dokaza te da se što prije okončaju istražne radnje koje su provodili inspektori Kriminalističko-istražnog odjela s Draganom Lukačem na čelu.

Lujić je Furlanov dopis odmah proslijedio Lukaču, koji je kompletiran izvještaj 17. veljače uputio Tužilaštvu BiH.