KOREJSKI POLUOTOK

U sukob uvučena i industrijska zona Kaesong

03.04.2013 u 11:51

Bionic
Reading

Sjevernokorejske vlasti u srijedu nisu dopustile južnokorejskim radnicima ulazak u zajednički industrijski park, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja i Reutersov očevidac, čime su pojačale napetost između dviju zemalja

Jedan južnokorejski dužnosnik je rekao kako će stotinama Južnih Korejaca koji su trenutno u industrijskoj zoni Kaesong biti dopušteno da odu. Sjeverna Koreja je ranije odgodila pristup parku koji se nalazi u blizini granice s Južnom Korejom.

Ta zona godišnje ostvaruje razmjenu od 2 milijarde dolara za siromašni Sjever.

Zabrana ulaska u zonu dolazi nakon što je Pyongyang rekao da će ponovno aktivirati nuklearni reaktor u Yongbyonu koji koristi za proizvodnju plutonija za svoj program nuklearnog oružja, a Sjedinjene Države rasporedile vojne kapacitete zbog sve veće napetosti sa Sjeverom.

Kompleks Kaesong uspostavljen je 2004. u suradnji dviju Koreja, a trenutačno u njemu rade 123 južnokorejske tvrtke koje zapošljavaju više od 50.000 Sjevernih Korejaca za proizvodnju kućanskih potrepština.

Već više od mjesec dana Sjeverna Koreja prijeti Sjedinjenim Državama nuklearnim napadom te da će bombardirati njihove pacifičke baze, a Južnoj Koreji da će s njom zaratiti.

Prijetnje su odgovor na, kako Pyonyang kaže, 'neprijateljske' zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje te nove UN-ove sankcije nametnute ovoj izoliranoj zemlji zbog trećeg nuklearnog testa izvedenog u veljači.

'Garantirat ćemo sigurnost svojim radnicima'

Južnokorejski ministar obrane Kim Kwan-jin izjavio je u srijedu da će svim mogućim sredstvima, uključujući i vojnu akciju u najgorem scenariju, zajamčiti sigurnost južnokorejskim radnicima koji se i dalje nalaze u blokiranom industrijskom kompleksu u Kaesongu u Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejske vlasti u srijedu su južnokorejskim radnicima zabranile ulazak u zajedničku industrijsku zonu u Kaseongu, koja se nalazi na sjevernokorejskoj strani granice.

Iako su sjevernokorejske vlasti objavile da Južnokorejci koji se od prije nalaze u Kaesongu mogu napustiti zonu, njih oko 800 još se nalazi unutar kompleksa. Mnogi su sami odlučili ostati kako bi osigurali nesmetani nastavak proizvodnje kompanija za koje rade.

Industrijska zona Kaesong otvorena je 2004. godine. U njoj djeluju 123 južnokorejske kompanije i zapošljavaju 53 tisuće sjevernokorejskih radnika. Radi se uglavnom o tekstilnoj i odjevnoj industriji i industriji bijele tehnike.

Kompleks je otvoren u vrijeme dobrih odnosa dviju zemalja. Južnoj Koreji u interesu je bila, i danas je, iznimno jeftina radna snaga sa sjevera, a Pjongjangu je to prilika da se domogne većih količina toliko potrebne čvrste valute. Južnokorejci uglavnom rade u upravi i trebaju im dnevna dopuštenja sjevernokorejskih vlasti za ulazak u zonu.

Funkcioniranje kompleksa Kaesong u cijelosti ovisno o sjevernokorejskom političkom vodstvu i ovo nije prvi put da se zona zatvara. Godine 2009. bila je zatvorena na jedan dan, također u vrijeme rasta napetosti na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja već je mjesec dana u verbalnom ratu sa Sjedinjenim Državama i Južnom Koreju. Njezine stalne prijetnje napadima i odmazdom motivirane su, kako kažu u Pjongjangu, uvođenjem novih sankcija UN-a u ožujku i redovnim vojnim vježbama vojski SAD-a i Južne Koreje.