Banke sperme

U strahu da će zbog koronavirusa postati neplodni, muškarci zamrzavaju spermije i čuvaju ih za budućnost

16.04.2020 u 07:20

Bionic
Reading

Iako liječnici napominju kako virusna oboljenja poput gripe i Covida-19 ne vode u neplodnost, mnogi nemaju povjerenja u struku pa kad je nastavak vrste u pitanje radije rade na svoju ruku

Instinkt održanja vrste i egzistencijalni strah nagnao je mnoge muškarce da počnu panično kupovati kućne kitove za zamrzavanje sperme. Oni žive u strahu da će ih COVID-19 učiniti neplodnim i tako ih lišiti mogućnosti da dobiju potomke. Strahuju mada nikad nigdje nije znanstveno potvrđena ikakva veza između koronavirusa i neplodnosti.

U takvoj situaciji profitiraju brojne tvrtke koje prodaju komplete za prikupljanje uzoraka sjemena i uz povratnu poštarinu provode laboratorijske testove na vraćenim kutijicama sa zamrznutom spermom. Oni svojim klijentima jamče da će kriogenski čuvati njihovo sjeme kako bi ga mogli iskoristiti kad im zatreba. I posao cvjeta unatoč pandemiji, ili baš zbog nje.

Tvrtka CryoChoice, jedna od onih koje se bave skladištenjem smrznutog sjemena, posljednjih tjedana bilježi skok prodaje za čak 20 posto, javlja Daily Beast. Startup Legacy hvali se pak deseterostrukim rastom posljednjih dana...

I druge tvrtke izvještavaju o eksponencijalnom rastu broja muškaraca koji vlastitu spermu spremaju u kutijice i šalju je natrag u klinike na kriogeno čuvanje. Mnogi od njih traže da se njihovi uzorci pohrane na duže vrijeme.

Iako nema dokaza koji bi sugerirali da COVID-19 utječe na plodnost, američki muškarci ne prestaju bombardirati banke sperme svojim uzorcima, javlja Interesting Engineering.

Doduše, kažu stručnjaci, jedan od glavnih simptoma, a to je visoka temperatura, može oštetiti spermu. Čak i manje temperaturne promjene mogu utjecati na proizvodnju sperme i na to koliko se dobro mogu kretati.

Ali riječ je o kratkoročnom poremećaju pa liječnici napominju kako virusna oboljenja poput gripe i Covida-19 ipak ne vode u neplodnost. No mnogi očito i dalje nemaju povjerenja u struku pa kad je nastavak vrste u pitanje radije rade na svoju ruku.