POSLOVNA NAČELA I PRAVA DJECE

U srcu biznisa su i dječja prava

djeca obitelj

djeca obitelj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

UN Global Compact, UNICEF i Save the Children pozivaju tvrtke da preuzmu aktivnu ulogu u razvoju globalnih standarda poslovnih načela koja se odnose na prava djece. U skladu s time predstavljen je on line proces konzultacija kroz koji predstavnici privatnog sektora mogu pomoći oblikovati inicijativu 'Dječja prava i poslovna načela'

Cilj tih načela je postaviti standarde za prijateljsko poslovanje prema djeci. Istovremeno, vodeći predstavnici poslovnog sektora i civilnog društva sastaju se u Londonu na prvom, od niza globalnih konzultacijskih sastanaka.

'Bit održivosti je zapravo u međugeneracijskom polaganju računa, u tome kako smo pripremili svijet za našu djecu i kasnije njihovu. Tvrtke imaju ključnu ulogu u provedbi toga, posebice u dijelu procjene vrijednosti i upravljanja učincima poslovanja na dječje živote danas', rekao je Simon Zadek, istraživač pri JFKennedy School of Government, na Harvardu.

Inicijativa 'Dječja prava i poslovna načela' nakon provedenih konzultacija biti će predstavljena u studenom ove godine. To će biti prvi sveobuhvatan skup načela za usmjeravanje tvrtki prema cijelom nizu aktivnosti koje mogu poduzeti na radnom mjestu, tržištu i u zajednici da poštuju i podržavaju prava djece.

Privatni sektor može dati važan doprinos ostvarivanju prava djeteta, ne samo kroz vlastitu praksu i pravila, već i koristeći svoj utjecaj na promjenu stavova, politika i institucija.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Tvrtke imaju ključnu ulogu u provedbi inicijative

Ova inicijativa upotpunjava prazninu u dječjim pravima te također odražava sve veće zanimanje unutar korporativnog sektora da se uzdignu iznad 'ne činiti loše' mentaliteta i pomognu stvaranju prijateljskog okruženja za djecu unutar jačih, otpornijih zajednica. Osim moralnog imperativa zaštite djece, inicijativa također predstavlja dobar smjer za poslovanje.
'Dok se kultura korporativne održivosti znatno proširila u posljednjih nekoliko godina, perspektiva prava djece je često odsutna tijekom rasprave o odgovornosti za ljudska prava u poslovanju", rekao je Christopher L. Avery, direktor Business & Human Rights Resource centra, koji je domaćin konzultacija u Londonu.

Podržavanje inicijative 'Dječja prava i poslovna načela' može pomoći tvrtkama da umanje bitne rizike i otkriju nove poslovne mogućnosti. Istraživanja pokazuju da načela i postupci poslovanja koji su obazrivi prema djeci mogu biti indikatori dobrog korporativnog upravljanja i boljeg upravljanja rizicima – dolazi do povećanja vrijednosti robne marke, većeg zadovoljstva zaposlenih, jače odanosti potrošača, te doprinosa prema održivijem stvaranju vrijednosti u duljem roku.

Cilj inicijative je napraviti objedinjujući okvir o učinku poslovnih aktivnosti na djecu, uključujući:

- poštivanje i zaštitu prava djece na radnom mjestu i u cijelom sustavu poslovanja, uključujući nabavni lanac
- uspostavljanje radnih uvjeta koji podržavaju roditelje ili skrbnike djece
- osiguravanje sigurnosti za djecu, dakle da proizvodi i usluge kojima djeca mogu biti izložena budu sigurni, ne utječu negativno na dječje živote i reklamiraju se na etički način
- razmatranje učinka poslovanja na okruženja u kojima žive djeca, uključujući zaštitu okoliša za buduće generacije te jamstvo da poslovne aktivnosti neće dovesti do raseljivanja zajednica.

'Inicijativa 'Dječja prava i poslovna načela' pruža tvrtkama okvir, načela te praktični put kako postati snaga za dobrobit djece, maksimizirajući svoje pozitivne učinke i smanjujući negativan utjecaj svojeg poslovanja, proizvoda i marketinških postupaka', dodao je Zadek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi