ZAKONSKI KAŽNJIVO

U Srbiji uhićeno 15 vračara; Zarađivale na nesreći

01.02.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Tijekom 2015. godine inspektori su u Srbiji podnijeli kaznene prijave protiv 15 vračara koje su optužene za prijevaru i uznemiravanje građana.

Prema pisanju Bica, prevaranata vidovnjaka, među kojima ima podjednako i muškaraca i žena, najviše je u Vojvodini.

Inspektorca iz Odjela za javni red i mir beogradske policije Ljiljana Stojanović kaže da su to uglavnom dobro situirani pojedinci koji žive u velebnim zdanjima i ne srame se pokazati da imaju puno novca.

U susjednoj je zemlji 25. siječnja donesen novi zakon o javnom redu i miru koji bi trebao bolje regulirati opsjenarsko tržište.

Prema pisanju Newsweek,a građanin koji se bavi vračanjem, proricanjem sudbine, tumačenjem snova ili sličnim obmanjivanjem na način kojim uznemiruje građane ili narušava javni red i mir, bit će kažnjen novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara (oko 3.100 kuna) ili društveno korisnim radom od 40 do 120 sati.

Hrvatska je El Dorado za prevarante

Iz teksta srbijanskog zakona nije sasvim jasno kako je definirano vračanje koje uznemiruje, a kako ono koje ne uznemiruje javnost. Ipak, u njemu postoje barem neki temelji za kazneni progon varalica.

U Hrvatskoj su mediji, nažalost, već desetljećima preplavljeni opsjenarskim ponudama. Mada zakon smatra da vrijeđaju ljudsko dostojanstvo, njihov nadzor je krajnje ograničen. Iako je bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt prije 10-ak godina pokrenula inicijativu da se zakon u tom području promijeni, ni danas još uvijek ne postoji niti jedna javna ustanova koja može odgovoriti tko su opsjenari, koliko ih je i kako su registrirani, a oni svoje usluge nude javno, bez ikakvih problema. Prema podacima Agencije za elektroničke medije (AEM) iz 2015., na 16 komercijalnih televizijskih kanala u Hrvatskoj, od kojih je 14 lokalnih, a dva su nacionalna, vrti se između pet i deset emisija koje se bave astrologijom, tarotom i vidovnjaštvom.

Uplatila milijun za vraćanje dragog

Inspektorica Stojanović kaže da su među prevarantima nedavno identificirali jednoga koji se lažno predstavljao kao redovnik vojvođanskog manastira i od lakovjernih građana tražio zlato, srebro i druge dragocjenosti.

'Uvjeravao ih je da zlato treba prenoćiti u manastiru nakon čega će im sve muke biti riješene. Na saslušanju nam je mrtav hladan rekao: “Vidio sam da to radi većina u selu, pa zašto ne bih i ja?”, ispričala je inspektorica.

Sumnja se da su gatare u Srbiji u 2015. od više desetaka lakovjernih ljudi izvukle više od šest milijuna dinara.

Oglasi kao što su 'Zagarantirano skidanje crne magije', 'Zavedite željenog partnera', 'Pomozite bolesnom bližnjem', posljednjih su mjeseci preplavili tiskane medije i internet.

Građani s vidovnjacima uglavnom kontaktiraju telefonom. Usluge se uplaćuju putem poštanskih servisa, a policija javlja da su zabilježili čak i slučajeve u kojima se vidovnjaci sami javljaju i nude svoje usluge ljudima, primjerice kada znaju da im je neka osoba iz obitelji nestala.

Jedna prevarena žena uplatila je čak milijun dinara, vjerujući da će joj vračara vratiti bivšeg dečka, navodi Stojanović. Prevarante je, ističe, teško procesuirati jer građani ne žele surađivati budući da se srame svoje lakovjernosti.

U slučajevima kada policija uspije podnijeti kaznenu prijavu, ako je riječ o lakšem djelu, prevaranti će uplatiti određeni iznos u dobrotvorne svrhe ili će morati odraditi neki društveno koristan rad. Teže prijevare završavaju na sudu, koji nerijetko izriče i zatvorske kazne.

Neuzvraćena ljubav i bolest

Prevareni se vidovnjacima za pomoć najčešće javljaju zbog neuzvraćene ljubavi ili zbog bolesti u obitelji.

'Zbog neuzvraćene ljubavi u stanju su i mjesecima uplaćivati novac, dok bi im vračara telefonom skidala magiju i vraćala voljeno biće. Očajni roditelji bolesne djece ili osobe koje su preživjele neke tragedije i traume također su im laka meta', kaže inspektorica Stojanović.