stopa smrtnosti 0,87 posto

U Srbiji sve gore: U utorak 63 žrtve covida-19, te novih 7840 zaraza

26.10.2021 u 17:04

Bionic
Reading

Trend korona brojki u Srbiji danima ukazuje da aktualne epidemiološke mjere i kampanja cijepljenja ne daju očekivane rezultate, a ocjene da je situacija "katastrofalna" i "zabrinjavajuća" potvrđuju i podaci u utorak o još 63 žrtve covida-19, te novih 7840 zaraza

Povećan je broj testiranih - 26.498 u posljednja 24 sata, a pritisak na covid odjele u bolnicama diljem Srbije ne smanjuje se - danas je na liječenju 6789 zaraženih, od kojih su 267 na respiratoru. Od početka pandemije registrirano je 1.111.957 slučajeva zaraze, službeno su prijavljena 9634 smrtna ishoda infekcije koronavirusom, a stopa smrtnosti je 0,87 posto.

Današnjih 7840 novozaraženih najviše je na dnevnoj razini od početka listopada.

Istodobno, antivakseri nastoje prosvjedima u središtu Beograda ukazati da su uvođenjem covid propusnica diskriminirani i - noseći žute trake koje asociraju na nacističko obilježavanje Židova tijekom Drugog svjetskog rata, optužuju vlasti za "covid fašizam", dok apeli vladinih dužnosnika i članova Kriznog stožera za cijepljenje ne daju očekivane rezultate.

Službeni podaci pokazuju da je najveći odziv za cijepljenje u Beogradu gdje se u utorak očekuje da će broj cijepljenih prvom dozom premašiti 60 posto ukupnog broja punoljetnih građana, dok je drugom dozom cijepljeno 797.608 ljudi odnosno 57,58 posto stanovnika prijestolnice.

  • +12
Koronavirus, Srbija Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

"Do petka očekujemo više od 800.000 potpuno cijepljenih, a treću dozu primilo je 274.118 ljudi, što je 19,83 posto, odnosno skoro petina punoljetnih Beograđana", objavio je u utorak na Facebooku zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Liječnici ukazuju da se virus sve više širi među mladima, a načelnica intenzivne njege na Univerzitetskoj dječjoj klinici u Beogradu Snežana Rsovac upozorila je da su dvije bebe, koje su na respiratorima u toj ustanovi, vitalno ugrožene.

Obje bebe su zaražene kod kuće, a što je veći broj inficiranih u općoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod djece, upozorila je Rsovac.

Nakon što je prošlog tjedna donio odluku o uvođenu covid propusnica, ograničeno od 22 sata navečer, Krizni stožer za borbu protiv pandemije, unatoč upozoravajućim epidemiološkim podacima, još nije zakazao novu sjednicu.