PREDSJEDNIK PARLAMENTA

U Srbiji su mogući i izvanredni izbori!

25.07.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Predsjednik parlamenta Srbije i visoki dužnosnik Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović nije u četvrtak isključio mogućnost izvanrednih izbora ukoliko se partneri u vladajućoj koaliciji, predvođenoj njegovom strankom, ne dogovore o temeljitoj rekonstrukciji vlade.

Stefanović, koji je i potpredsjednik SNS, rekao je za Radioteleviziju Srbije (RTS) da SNS nije raspoložena za izbore i za predstojeći vikend najavio ključne odluke za nastavak rada srbijkanske vlade od kojih će ovisiti i hoće li ipak biti izbora ili ne. 'Mi nismo raspoloženi za izbore jer bi to usporilo reforme i naše pridruživanje europskim integracijama, ali kao stranka ne isključujemo tu mogućnost. Ako ne možemo postići taj dogovor da Srbija ide brže, onda je bolje da se ide na izbore', naglasio je Stefanović za RTS.

Uvjeren da je dogovor koalicijskih partnera moguć, Stefanović kaže da 'ni za koga u zemlji neće biti dobro ako se ne promijeni ekonomska situacija i ako Srbija ne krene brže'.

U povodu najavljene rekonstrukcije vlade Središnji odbor SNS-a zasjedat će 26. srpnja i odlučiti tko će od kadrova ove stranke u vladi biti zamijenjen, a u SNS-u odgovoran odnos vezano uz rekonstrukciju i kadovske promjene u svim resorima izvršne vlasti očekuju od svih parnera u vladajućoj koaliciji.

Predsjednik SNS i srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić ranije je obećao da će odluka o promjeni ministara biti donesena do 27. srpnja te najavio da bi te odluke parlament trebao potvrditi u idućih pet-šest dana.

O rekonstrukciji vlade govori se u Srbiji već mjesec i pol, konkretni razlozi za preustroj i pojedinačna kadrovska rješenja faktički nisu objelodanjeni, osim što se u vrhu vladajuće koalicije, predvođene Vučićevim naprednjacima, općenito navodi nezadovoljstvo radom i rezultatima 'u pojedinim područjima'. Pritom, u političkim se krugovima već danima spekulira tko bi od ministara mogao ostati bez posla i tko od partnera, navodno, pokušava opstruirati preustroj vlade. Tema rekonstrukcije posljednjih je dvadesetak dana postala intenzivna do te mjere da je oporba poručila vladajućim strankama da više 'ne zavaravaju građane'.

Budući se ranije spominjala mogućnost izvanrednih izbora vezana uz dobivanje datuma za pregovore o članstvu u Europskoj uniji, ta je opcija pala u drugi plan jer se pokazalo da raspoloženje i europtimizam građana Srbije nisu porasli srazmjerno očekivanjima, tim prije jer se pred Srbijom nalazi niz preduvjeta za službeni početak pregovora predviđenih za siječanj 2013. Ta je situacija, po ocjeni analitičara, opredijelila Aleksandara Vučića da kroz rekonstrukciju vlade, koju intenzivno usmjerava s mjesta vicepremijera i vođe najjače stranke, zapravo, pokaže i potvrdi svoju političku snagu i učvrsti utjecaj. S druge strane, izvanredni izbori bi u ovom trenutku, po mnogim ocjenama, Srbiji bili veliki balast u već ionako dosta teškom i kosovskim pitanjem kompliciranom eurointegracijskom procesu, a s druge strane financijski pokazatelji u državnom proračunu nisu takvi da bi Srbija sebi mogla priuštiti luksuz izvanrednih izbora.

Aktualna srbijanska koalicijska vlada formirana je koncem srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije, koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.