PETA LOKACIJA

U Srbiji je ovih dana pronađena još jedna masovna grobnica, službeni Beograd o tome šuti

24.11.2020 u 21:57

Bionic
Reading

Kiževak je peta lokacija u Srbiji na kojoj su otkrivene masovne grobnice. Prije toga su otkrivene grobnice s ukupno 941 tijelom

Direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grđaliju objavio je da je u Kiževaku u općini Raška pronađena nova masovna grobnica, a predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Srbije, Veljko Odalović izjavio je da se u grobnici nalazi između 15 i 17 tijela čija će identifikacija biti moguća nakon obavljene DNK analize. Odjel za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odmah je zatražilo ekshumaciju pronađenih tijela, ali o toj vijesti vlada u Srbiji i dalje šuti, prenosi Deutsche Welle.

Jedina osoba koja je dala komentar jest predsjednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić koji je u priopćenju napisao da to nije jedina grobnica pronađena u Srbiji te je istaknuo da skriveni grobovi ''skriveni grobovi pokazuju kontinuiranu neodgovornost države i nesumnjivo sudioništvo u zločinu''.

Nekoliko dana nakon toga, piše Deutsche Welle, Vučiću je zabranjen ulaz u Kosovo, još jednu činjenicu o kojoj nema komentara srpskih dužnosnika. Vuletić je pitao predsjednika Srbije je li zabrana da on ode u Kosovo u "bilo kakvoj vezi s pronalaskom grobnice''. Odgovor na to pitanje nije dobio.

Prije Kiževka, masovne grobnice pronađene su u Batajnici, Perućcu, Petrovom Selu i Rudnici s ukupno 914 tijela. Iako se Srbija obvezala da će uložiti napore u lociranje i identificiranje posmrtnih ostatataka nestalih osoba, izjave nekih dužnosnika ukazuju na suprotno. 

Fond za humanitarno pravo (FHP) raspolaže dokumentima koji upućuju na to da su u skrivanju leševa ubijenih Albanaca sudjelovali na desetine pripadnika i MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije, a po nalozima policijskih dužnosnika, u uklanjanju leševa sudjelovali su i civili i radnici javnih poduzeća. Unatoč tome, nitko od njih nije sudski gonjen.

Među osumnjičenima su načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije Dragan Ilić, nekadašnji načelnik Kriminalističko-tehničkog centra Vladimir Aleksić, Petar Zeković, jedan od pomoćnika Vlajka Stojiljkovića, Goran Radosavljević Guri, nekad nadležni za Nastavni centar u Petrovom Selu, gdje su otkrivene dvije masovne grobnice i drugi, ali ni za koga nije do kraja istražena odgovornost niti podignuta optužnica.