bolnica naser

Izrael: Nismo pokopali Palestince u masovnu grobnicu u Gazi

23.04.2024 u 22:09

Bionic
Reading

Tijela otkrivena u masovnoj grobnici u Pojasu Gaze nisu pokopali izraelski vojnici nego Palestinci, priopćilo je izraelsko veleposlanstvo u Ženevi u utorak navečer

"Tvrdnja da su Izraelske obrambene snage (IDF) pokopale palestinska tijela je neutemeljena", navelo je veleposlanstvo.

Vojnici su samo pregledali tijela u grobnici u potrazi za izraelskim taocima, dostojanstvo mrtvih je poštovano, a tijela Palestinaca vraćena su na isto mjesto, dodaje se u priopćenju.

"Pregled je izveden pažljivo i isključivo na mjestima gdje su obavještajne informacije ukazale na moguću prisutnost talaca", reklo je veleposlanstvo.

Palestinski tim civilne obrane u Gazi izvijestio je u ponedjeljak da je blizu bolnice Naser u gradu Kan Junisu na jugu enklave otkrivena masovna grobnica s 283 tijela.

Prema uredu UN-ova visokog povjerenika za ljudska prava Volkera Türka, koji se pozvao na civilnu obranu, neka su tijela imala vezane ruke.

Türk je u utorak rekao da je "užasnut" izvješćima o otkriću masovnih grobnica u blizini bolnica u Gazi i pozvao je na neovisnu istragu uzroka smrti.

Također je bilo izvješća o tijelima pronađenim u kompleksu bolnice al Šifa u gradu Gazi.

Prema međunarodnom zakonu, bolnice imaju pravo na posebnu zaštitu.

Türk je također istaknuo da je "namjerno ubijanje civila, zatvorenika i drugih osoba koje su 'izvan borbe' ratni zločin".

Masovna grobnica u Gazi Izvor: EPA / Autor: HAITHAM IMAD