OSJET HLADNOĆE -30°C

U Splitu minusi nakon 651 dan, snijeg i na otocima!

30.12.2014 u 11:25

Bionic
Reading

U skladu s najavama meteorologa prethodnih dana, Hrvatska se našla na udaru hladne anticiklone koja nam je donijela leden zrak iz polarnih krajeva

Hladnoću smo osjetili već noćas, a ona će do izražaja još više doći u naredne dvije noći. Gotovo cijela Hrvatska osvanula je u temperaturnim minimuma, a oni nisu zaobišli ni obalu ni otoke. Tako je primjerice, prema pisanju Rade Popadića na portalu Crometeo, Split prethodne večeri, nakon čak 651 dan, dakle skoro dvije godine, prvi put ponovno zabilježio temperaturu zraka nižu od 0°C! U Dalmaciji je najnižih -17°C izmjereno na biokovskom najvišem vrhu, Svetom Juri. Vrlo hladno bilo je u Zagori s minimalnim jutarnjim temperaturama od -6 do -3°C, a uz obalu i na otocima od -4 do +2°C, koliko je izmjereno na Palagruži.

Po hladnoći nakon Svetog Jure slijede: Zavižan -16, Oštarije i Karlovac (Mala Švarča) -15, Tuhelj, Ogulin i Bjelolasica -15, Mirkovica, Osijek (Višnjevac), Klisa, Velika Lešnica, Papuk, Sljeme, Varaždin, Parg, Brinje i Turjak -11, a -10 su imali Bedekovčina, Samobor, Krasno, Pleso, Daruvar, Gospić, Promina i Bilje.

Na sjevernom Jadranu najhladnije je bilo u zaleđu Kvarnera s temperaturama do -7°C.

Osjet hladnoće u planinama do -30°C, uz obalu -13°C!

Spomenimo da je osjet hladnoće vrlo izražen, a on se dobiva kombinacijom temperatura zraka i vjetra. Tako najizraženiji osjet hladnoće imaju jutros najhladnije i najviše vjetrovite lokacije u zemlji, a to su obalne planine. Primjerice na Zavižanu je jutros -16 s udarima vjetra do 114 km/h. Za vrijeme spomenutih udara osjet hladnoće iznosio je -30°C. Slično je bilo na biokovskom vrhu Svetom Juri. Puno bolje nije bilo ni uz obalu - u Makarskoj je temperatura tijekom jutra iznosila -1°C, a bura je imala prosjek od 66km/h, što znači da je osjet hladnoće bio -10°C dok je uz udare do 130 km/h osjet hladnoće iznosio -13°C.

Cijele noći puhala je umjerena do jaka bura, ponegdje s olujnim, a podno Velebita i orkanskim udarima. Najjači udari bure noćas su zabilježeni na Paškom mostu i prelazili su orkanskih 160 km/h. Bura će puhati cijeloga dana, a dodatno će ojačati u noći na srijedu i u srijedu rano ujutro, kada će orkanskih udara biti i ponegdje uz obalu Dalmacije. Mnoga mjesta, ne samo u Zagori, neće imati najvišu dnevnu temperaturu iznad nule, a tako će biti i sutra, na Staru godinu, kada će minimalne temperature i ujutro i ponovno navečer čak ponegdje i uz obalu biti oko -5°C, a u Zagori i ispod -10°C. S burom, osjet hladnoće uz obalu padat će do -13°C, stoga se valjda dobro zaštititi prije boravka na otvorenom. Dobra je vijest to da ekstremne hladnoće neće biti praćene oborinama. Uz jednu zanimljivu iznimku!

Snijega bi danas moglo biti i na Palagruži!

Neki su čitatelji vjerojatno čuli za američki lake effect snow, odnosno pojavu obilnog snijega koji padne na obalama Velikih jezera kada se vrlo hladan i suh zrak sa sjevera obogati vlagom dok prelazi preko jezera, što južnim obalama donese obilne snježne oborine. I mi svoga konja za trku imamo: danas i u sljedeća dva dana izrazito hladan i suh kontinentalni zrak prelazit će preko Jadrana te će se postupno obogatiti vlagom, a talijanskoj obali Jadrana i Apeninima donijet će mjestimice obilan snijeg. Osim u Italiji, snježne pahulje sasvim su moguće na otvorenom moru Jadrana, uključujući našu 'vječno' toplu Palagružu!