dr. ivić

U splitskom KBC-u na respiratorima rekordan broj pacijena s britanskim sojem: 'Moramo postrožiti mjere, kako inače smiriti situaciju?'

29.03.2021 u 21:34

Bionic
Reading

U splitskom KBC-u u Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) trenutačno se nalaze 22 osobe koje su pozitivne na koronavirus i koje su životno ugrožene, te im treba pomoć respiratora. U bolnici je na liječenju od COVID-a 19 ukupno 155 bolesnika. 'Brojke su strašne i stravično je što ovako rastu. Mi nikada u bolnici, otkako je krenula pandemija, nismo ni u jednom trenutku na respiratoru imali 22 osobe. Najviše ih je bilo 19, ali smo onda imali i 200-tinjak osoba na liječenju.

'Pacijenti koji sada borave kod nas su u pravilu desetak godina mlađi negoli je to bio slučaj s onima koji su se od COVID-a liječili u siječnju. Sada oboljeli u prosjeku imaju oko 64 godine' kaže Slobodnoj Dalmaciji Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Kod svih onih koji se trenutačno nalaze u KBC-u Split, u pitanju je britanski soj virusa, koji je "zavladao" u Hrvatskoj.

'Taj britanski soj virusa daje težu kliničku sliku, on je mnogo agresivniji od onog prvog soja koji smo imali i to je još jedan veliki razlog zbog čega se svi moraju čuvati, nositi zaštitnu masku i pridržavati se epidemioloških mjera' govori Ivić.

Budući da se pola Europe zatvara, kao i države u našem okruženju, upitali smo dr. Ivića što može očekivati kod nas u Hrvatskoj: 'Po mom mišljenju moraju se postrožiti mjere jer je to jedini način da se situacija malo primiri', misli Ivić.