AKCIJA MESAR 2016.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zaplijenjeno 1,4 tone mesa bez papira

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2016 22:44
  • Objavljeno 25.05.2016 u 21:04
meso klaonica

meso klaonica

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Veterinarska inspekcija i Carinska uprava su prilikom nadzora na području Splitsko-dalmatinske županije zabranili stavljanje na tržište 1450 kilograma svježeg i smrznutog mesa zatečenog u mesnicama i u klaonicama bez dokumentacije o podrijetlu i sljedivosti i bez propisanih oznaka zdravstvene ispravnosti, te su zbog kršenja propisa podnijeli šest optužnih prijedloga i jednu kaznenu prijavu

Operativnu akciju pod nazivom „Mesar 2016“ proveli su od 9. do 14 svibnja u deset objekata zbog osnovane sumnje da se u njima krše propisi o prometu žive stoke i mesa, te obavljanja registrirane djelatnosti, pruiopćeno je u srijedu iz Minsitartva poljoprivrede.Radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi zatečeno meso bez propisane dokumentacije s pripadajućim organima neškodljivo je uklonjeno.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere te su izdani optužni prijedlozi. Ukupno je izdano i provedeno osam upravnih mjera zabrane stavljanja na tržište i neškodljivog uklanjanja svježeg i smrznutog mesa u količini od 1450 kg zatečenog u mesnicama i u klaonicama bez dokumentacije o podrijetlu i sljedivosti, te bez propisanih oznaka zdravstvene ispravnosti.

Izdano je šest optužnih prijedlogazbog povreda odredbi Zakona o veterinarstvu, kršenja propisa koji reguliraju područje identifikacije, registracije, premještanja životinja, načina vođenja evidencija, načina i postupka označavanja životinja, načina i postupka s markicama i putnim listovima, zbog prometa životinjama bez propisane svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinje, stavljanja na tržište mesa bez dokumentacije o sljedivosti i oznake zdravstvene ispravnosti te ilegalnog klanja i stavljanja mesa na tržište.

Podnesena je jedna kaznena prijava zbog prometa životinjama bez propisane dokumentacije o podrijetlu, zdravstvenom stanju i bez identifikacijskih oznaka, te nedozvoljenog premještanja tih životinja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!