POLITIČKE PROMJENE

U Sloveniji zabrinutost ubog desnice u Austriji, Inzko kaže - bez razloga

10.05.2016 u 11:59

Bionic
Reading

Suton dvostranačja u susjednoj Austriji, koji se simbolično odrazio u ostavci kancelara Wernera Faymanna, te mogućnost prijevremenih izbora ujesen i moguće ponavljanje uspjeha desnice s predsjedničkih izbora brinu mnoge analitičare u Sloveniji s obzirom na tijesne političke odnose dviju država, ali postoje i mišljenja da se u odnosima Ljubljane i Beča ništa neće promijeniti ni u slučaju dolaska vlade koju bi formirala Slobodarska stranka (FPOe)

'Čak i ako FPOe preuzme vlast, to neće negativno djelovati na odnose dviju država na političkom i gospodarskom planu', kazao je za portal Telekoma Slovenije visoki predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko, dugogodišnji austrijski diplomat, i sam po rodu austrijski Slovenac iz Koruške.

Ako desnica u Austriji preuzme vladu, može doći do jačih kritika na račun nuklearke Krško i ponovnog otvaranja statusa austrijsko-njemačke manjine u Sloveniji, ali ne i narušavanja ukupnih odnosa, ocjenjuje Inzko, koji upozorava da su odnosi čvrsti jer je Austrija prva po investicijama u Sloveniji koja joj predstavlja 11. po redu gospodarskog partnera pa tako u Sloveniju ide više austrijskih proizvoda nego primjerice u Japan ili mnogoljudnu Indiju.

'Tako treba i ostati', kazao je Inzko, koji smatra da će se odnosi i dalje razvijati, a da ostavka Faymanna predstavlja samo mogućnost 'novog početka' u austrijskoj politici.

Opisujući stanje u Austriji nakon ostavke Faymanna i buduće perspektive u susjednoj državi, ljubljansko 'Delo' u utorak navodi da je čelnik austrijskih socijaldemokrata sve više postajao personifikacijom unutar sebe podijeljene stranke, čije se vodstvo previše nekim stajalištima približavalo desnici te tako izgubilo tradicionalne birače među lijevom inteligencijom i radništvom.

Faymannov pad u neku ruku predstavlja i suton dvostranačja u susjednoj Austriji jer je loše rezultate na predsjedničkim izborima imala i austrijska Pučka stranka (OeVP), a obje su vladajuće stranke popuštale populistima s desnice prilikom nedavne izbjegličke krize, ocjena je vodećeg slovenskog dnevnika.

Faymannova ostavka, a prije toga katastrofalni rezultati dviju glavnih stranaka na predsjedničkim izborima pokazuju da se Austrija oprašta od razdoblja Druge republike, koje je obilježila politička stabilnost i velik napredak, pri čemu je Austrija ekonomski i politički vrlo profitirala od svog ulaska u Europsku uniju, srazmjerno više od države slične veličine i političkog potencijala, ocjenjuje mariborski list.

Ta vremena su sada definitivno prošlost, ocjenjuje mariborski 'Večer' koji upozorava na euroskeptične glasove u austrijskoj politici, te na pojave koji govore na znakove popuštanja socijalne politike države blagostanja koja je Austriji osiguravala dugogodišnji politički i ekonomski mir i prosperitet.

U nedavno održanom prvom krugu austrijskih predsjedničkih izbora 24. travnja vodeće mjesto u utrci za drugi krug premoćno je osvojio kandidat Slobodarske stranke Norbert Hofer, dok je drugi u utrci ostao kandidat Zelenih Alexander Van der Bellen. Dvije velike stranke koje su godinama dominirale austrijskom političkom scenom ostale izvan utrke te će se po prvi put dogoditi da austrijski predsjednik neće biti iz najvećih političkih stranaka. Drugi krug izbora održat će se 22. svibnja.