više od 8.000 ilegalnih prelazaka

U Sloveniji u zadnja dva dana otkriveno 11 ilegalnih migranata, sve vraćaju u Hrvatsku

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2018 15:44
  • Objavljeno 14.12.2018 u 15:44
U Sloveniji u zadnja dva dana otkriveno 11 ilegalnih migranata, sve vraćaju u Hrvatsku

U Sloveniji u zadnja dva dana otkriveno 11 ilegalnih migranata, sve vraćaju u Hrvatsku

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U zadnja dva dana slovenska policija otkrila je 11 ilegalnih migranata koji su u Sloveniju ušli iz Hrvatske, pa će ih tijekom dana predati hrvatskim organima, objavili su u petak slovenski mediji

Riječ je o državljanima Afganistana, Sirije, Bangladeša i Irana, a postupke vraćanja vode policijske uprave iz Maribora, Kopra i Novog Mesta.

U teretnom vozilu bugarskih registarskih oznaka koji je vozio 52-godišnji Bugarin, a u Sloveniju je ušao u četvrtak na graničnom prijelazu Gruškovje/ Macelj, otkriveno je pet migranata iz Afganistana, dok su u četvrtak i petak na području djelovanja koparske policije zatečena dva migranta iz Bangladeša i tri Sirijca za koje je također određena predaja hrvatskoj policiji.

Zadnji je slučaj ilegalnog prijelaska granice zabilježen na graničnom prijelazu Obrežje/Bregana, kad je jutros oko 10 sati u podvozju vozila makedonskih oznaka otkriven vrlo pothlađeni Iranac koji je pokušao izbjeći policijsku graničnu kontrolu, te mu je također određen izgon.

Prema zadnjim podacima slovenske policije, ona je u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila više od osam tisuća ilegalnih prijelaza granice, što je 433 posto više nego u istom razdoblju lani, a među ilegalnim migrantima je za razliku od migracijskog vala 2015-2016. godine kad se radilo o Sirijcima sada najviše migranata iz Pakistana, Afganistana i Alžira i drugih "migracijski riskantnijih država".

Nova slovenska vlada ljevice i centra koju vodi Marjan Šarec pristala je ovaj mjesec na globalni kompakt o migracijama iako je ispočetka imala rezerve, ali i izjavila da će i dalje sprječavati ilegalne migrante koji ulaze u Schengensko područje jer prema kompaktu i marakeškoj deklaraciji migracijska politika i dalje ostaje u domeni nacionalnog zakonodavstva zemalja članica, te odbila zahtjev opozicije da se povuče iz globalnog dogovora ili o tome dopusti savjetodavni referendum.

Prijašnja vlada Mire Cerara tvrdila je da je za razliku od vremena velikog migracijskog vala sada primijećeno da sve više migranata prilikom ilegalnog ulaska u Sloveniju izrazi namjeru traženja azila, ali samo kako bi tu formalnu želju zloupotrijebili jer nakon početka postupka odlaze u ciljne države u koje žele otići, najčešće u srednju i sjevernu Europu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!