bosanskohercegovačka policija potvrđuje

Ujić - Migranti vraćeni iz Hrvatske tvrde da su bili žrtve policijske brutalnosti

11.12.2018 u 16:08

Bionic
Reading

Ravnatelj službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić rekao je u utorak kako bosanskohercegovačka policija ima brojne izjave migranata vraćenih u BiH iz Hrvatske u kojima oni tvrde da su bili žrtve policijske brutalnosti

Komentirajući tvrdnje Human Rights Watcha (HRW) da hrvatska policija prinudno vraća ilegalne migrante u BiH i pritom poseže za nasilnim mjerama, Ujić je kazao kako bosanskohercegovačka policija ima brojne izjave migranata koje to dokazuju.

'Imamo njihove izjave da su bili maltretirani a i liječničkim pregledima je potvrđeno da mnogi od njih imaju ozljede', kazao je Ujić za regionalnu televiziju N1.

HRW je u utorak objavio da hrvatska policija vraća migrante nazad u Bosnu i Hercegovinu, u nekim slučajevima i nasilno, ne dajući im priliku zatražiti azil.

Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku razgovarala je s 20 ljudi, uključujući 11 glava obitelji i jednim dječakom bez pratnje, a oni su otkrili da ih je hrvatska policija deportirala u Bosnu i Hercegovinu bez procesuiranja njihovih slučajeva, nakon što ih je uhitila duboko u hrvatskom teritoriju.

Njih šesnaestero, među njima i žene i djeca, tvrde kako ih je policija tukla pendrecima i udarala, ukrala im novac i ukrala im ili uništila mobitele.

Tvrdnje Human Rights Watcha odbacio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši da 'Hrvatska policija štiti hrvatsku granicu, štiti vanjsku granicu EU-a, sukladno hrvatskom zakonodavstvu i šengenskom zakoniku'.

'To je činila i to će činiti na profesionalan način. Da nije tako hrvatska policija ne bi dobila pohvale od relevantnih članica institucija Europske unije zbog svega onoga kako se nosi s ovom migrantskom krizom', kazao je Božinović.

Ponovio je da sve primjedbe dolaze od ljudi koji su u Hrvatsku pokušali ući ilegalno i u tome nisu uspjeli.

'Policija provjerava svaki prijavljeni slučaj i možda bi nekome bilo lakše da smo nešto pronašli, ali nismo', ustvrdio je Božinović.

U BiH posljednjih desetak dana jako smanjen broj novih dolazaka migranata

U BiH gdje trenutno boravi nešto više od tri tisuće migranata posljednjih desetak dana drastično je smanjen njihov priljev, rekao je također Slobodan Ujić.

'U proteklih desetak dana u zemlju dnevno u prosjeku ulazi tridesetak migranata, a u rujnu i listopadu ta je brojka bila veća od stotine', kazao je Ujić.

Prema informacijama kojima raspolaže ova služba koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, u toj državi trenutačno boravi između 3200 i 3300 izbjeglica, uglavnom koncentriranih na području Unsko-sanske županije.

U prihvatim centrima koji su tamo uspostavljeni trenutačno je oko 2300 ilegalnih migranata a ostali su smješteni u tri prihvatiliša u okolici Sarajeva.

Ujić je ustvrdio kako više nema ilegalnih migranata koji borave na otvorenome jer su u proteklim mjesecima vlasti u BiH uspjele osigurati dostatne kapacitete za smještaj a niske temperature i zimsko razdoblje doprinijeli su znatnom smanjenu dolaska novih migranata koji su s početkom proljeća počeli masovnije ulaziti u BiH iz pravca Srbije i Crne Gore.