POTVRDIO LABARATORIJ

U Sloveniji sedam teladi uginulo od bedrenice

26.08.2015 u 16:02

Bionic
Reading

Na otvorenom pašnjaku blizu slovenske Postojne prošli je tjedan uginulo sedam teladi, a u laboratoriju je potvrđeno da su bolovala od bedrenice (antraksa)

Zbog toga su poduzete sve potrebne mjere za iskorjenjivanje te bolesti i suzbijanje njezina širenja, a o svemu je obaviještena i Europska komisija, potvrdilo je u srijedu slovensko ministarstvo poljoprivrede.

Na pašnjaku su bila 43 grla stoke, a predviđa se cijepljenje životinja na širem području na kojemu se pojavio antraks. Na njemu je registrirano 21 poljoprivredno gospodarstvo s 880 goveda, pet gospodarstava koja drže svinje, te četiri gospodarstva koja se bave uzgojem ovaca i koza.

Budući da antraks spada u skupinu zoonoza, zaraznih bolesti zajedničkih životinjama i ljudima, može se prenijeti i na čovjeka te je o slučaju obaviještena i zdravstvena služba, a svi koji su bili u kontaktu s oboljelim životinjama upućeni su na zdravstveni pregled.

Pašnjak na kojemu su bile uginule životinje poplavno je područje koje do sada nije bilo uključeno u područja s pojavom antraksa koja se moraju nadzirati 50 godina nakon otkrivanja te bolesti, a pretpostavlja se da su spore te bolesti prenesene vodom. Zato se ne isključuje da bi u budućnosti na tom području moglo biti još slučajeva bolesti.