SVE U GRANIČNOM SPORU

U Sloveniji riječ 'arbitraža' konkurira za riječ godine

31.12.2017 u 08:56

Bionic
Reading

Drugi put zaredom u Sloveniji se bira 'riječ godine', a među ponuđenima za 2017. je i riječ 'arbitraža'

Biranje riječi koja je obilježila proteklu godinu preuzeto je po uzoru na veće kulturne sredine.

Riječju 2016. godine po izboru žirija sastavljenog od jezikoslovaca Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU) proglašena je riječ 'izbjeglice', godinu dana nakon što je bila riječ godine u Njemačkoj, zemlji koja se tada suočavala s velikim brojem izbjeglica i migranata.

Među 10 riječi koje su obilježile 2017. u Sloveniji ponuđen je i izraz arbitraža.

Na listi mogućih pobjednika u užem su izboru i 'kriptovalute', zatim 'napastovanje' (riječ koja se često pojavljivala u aferama povezanim sa seksualnim predatorima u Hollywoodu, ali i drugdje), potom riječ 'pomirba' koju je od javnih govornika zazivao predsjednik Borut Pahor u pogledu prevladavanja nacionalnih konflikata iz povijesti te 'prvaci' -  zbog pobjede slovenske košarkaške reprezentacije na Europskome košarkaškom prvenstvu.

  • +22
Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Arbitraža se zadnjih godina u javnome govoru i medijima u Sloveniji pojavljivala najčešće kada se spominjao hrvatsko-slovenski granični prijepor.

Slovenski rječnik tuđica arbitražu definira kao slučaj u kojemu dvije strane u izvansudskom sporu odluče da o njihovu prijeporu presudi treća, nepristrana strana.

Rezultat izbora riječi za 2017. godinu bit će poznat i objavljen 3. siječnja 2018. objavili su slovenski mediji.

Arbitražni spor godinama politička top tema Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimaš