bitka protiv virusa

U Sjevernoj Koreji se intenziviraju mjere protiv koronavirusa

13.08.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Kontrole temperature, sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske su na raspolaganju korisnicima javnog prijevoza u Pjongjangu dok Sjeverna Koreja intenzivira borbu protiv koronavirusa.

Sjeverna Koreja, čiji bi se loš medicinski sustav teško nosio s epidemijom koronavirusa, tvrdi da nije na svom tlu zabilježila niti jedan slučaj covida-19.

Sjeverna Koreja je krajem srpnja proglasila "izvanredno stanje" nakon što je registriran prvi potencijalni zaraženi, a državni mediji su izvijestili da se radi o osobi koja je ilegalno prešla granicu iz Južne Koreje.

Pjongjang još nije objavio je li ta osoba bila nositelj virusa.

S diplomatskog stajališta Sjevernoj Koreji bi zaraza iz Južne Koreje više odgovarala od virusa iz Kine, glavne saveznice Pjongjanga.

Prema snimkama od srijede, putnici sa zaštitnim maskama stajali su u redu kako bi dezinficirali ruke prije ulaska u autobus u prijestolnici.

Na željezničkom kolodvoru glavnog grada također su svi putnici nosili maske dok su čekali da im izmjere temperaturu prije ulaska u zgradu kolodvora.

Sjeverna Koreja je krajem siječnja zatvorila granice kada je u Kini buknula epidemija i odredila drastična ograničenja svom stanovništvu, posebice stroga ograničenja kretanja.

S obzirom na širenja virusa u svijetu, stručnjaci sumnjaju da u zemlji nema oboljelih.