'NEODLUČNI BERO'

U SDP-u vrije: Stranka bi mogla skupo platiti podršku Mrak Taritaš

29.03.2017 u 16:01

Bionic
Reading

Hoće li SDP prihvatiti ponudu HNS-a da Anka Mrak Taritaš bude zajednička kandidatkinja dviju stranaka za gradonačelnicu Zagreba te nositeljica zajedničke liste za Skupštinu i hoće li zajedničke liste uopće biti, odlučit će u četvrtak Gradski odbor SDP-a

Iako su u SDP-u već javno potvrdili da će podržati Mrak Taritaš, o drugim ponudama još se nisu izjasnili jer se čeka odluka Gradskog odbora. A u njemu je stanje vrenja.

Nije tajna to da su se u SDP-u po tom pitanju podijelili i da zagovornici ideje zajedničke liste sinergiju s HNS-om vide kao mogućnost da se dobije što više mjesta u Skupštini, a protivnici te ideje smatraju da će od svega koristi imati HNS.

Javno je po tom pitanju istupila u Jutarnjem listu Željka Antunović, ministrica obrane u vladi Ivice Račana, kazavši da ne vidi nijedan suvisao argument za listu s HNS-om. Usto, dodala je, nije protiv HNS-a i željela bi da on izvuče i više mandata nego u pregovorima sa SDP-om, ali da ih izvuče sam.

A HNS, kako neslužbeno doznajmo iz stožera Mrak Taritaš, na stol je stavio ponudu prema kojoj bi ona bila gradonačelnica i nositeljica liste, SDP bi dao jednog zamjenika, a u slučaju formiranja većine u Skupštini SDP bi dobio i mjesto predsjednika.

Podsjetimo, kako smo već pisali, u pregovorima za formiranje liste za Skupštinu SDP je nudio sedam mjesta, HNS tražio osam, a na stolu su bila i mjesta za vijeća gradskih četvrti. SDP je nudio 21 'sigurno mjesto', a HNS traži 25. Za vijeća mjesnih odbora SDP je nudio 112 mjesta, a HNS tražio 120.

'Neodlučni Bero u izgubljenom Zagrebu'

I dok podrška Anki Mrak Taritaš kao kandidatkinji za gradonačelnicu više nije upitna, dio SDP-ovaca smatra da lista s HNS-om nije dobra ideja. Nakon Antunović danas je javno istupio član SDP-a Aleksandar Hatzivelkos držeći da je izlazak na izbore s HNS-om na svim razinama duboko pogrešan.

Na blogu pod nazivom Izgubljeni u Zagrebu, između ostalog, iznio je niz zamjerki na račun rada aktualnog predsjednika stranke Davora Bernardića i naveo kako je potpora Mrak Taritaš logičan i racionalan potez, ali dodao da je 'strateška politička greška koju se Bero i SDP upravo spremaju napraviti formiranje koalicijske liste s HNS-om na svim razinama gradske vlasti'.

Hatzivelkos demontira D’Hondtov izborni model koji pojedini SDP-ovci koriste kao opravdanje za predizborno koaliranje, ali posebno ističe raspoloženje stranačke baze koja je gotovo jednoznačno protiv koaliranja s HNS-om.

'U procesu donošenja odluke o izlasku na izbore, a koji je trajao katastrofalno dugo, čime je realno oslabljena politička pozicija SDP-a, članstvo je – ignorirano. Sva ona odrađivanja terena, komunikacija s bazom i volja članova pokazali su se praznim riječima.

Da stvar bude gora, Bernardić je u unutarstranačkoj kampanji govoreći pred članovima stranke bio više nego jasan o koaliranju s HNS-om. Članovima koji su ga nekoliko tjedana kasnije neposredno birali jasno je poručio – neće biti koaliranja s HNS-om. Jako je loše kada novi predsjednik, koji je biran kako bi bio promjena, tako malo i tako kratko drži do svog eksplicitnog predizbornog obećanja', napisao je Hatzivelkos.

HNS: Mogli su reći da žele ići sa svojom listom, to im je bilo ponuđeno

Dominik Etlinger, skupštinski zastupnik SDP-a, smatra da svaki član stranke ima pravo iznositi svoje mišljenje.

'To je razlika između nas i drugih stranaka. Vjerujem da je to dobro jer kada svi misle isto, to znači ili da si ljudi lažu ili da ne postoji ni najmanja doza kritičkog promišljanja. Sutra očekujem kvalitetnu i konstruktivnu raspravu slobodnomislećih ljudi, lišenu bilo kakvih osobnih animoziteta, a satkanu od jakih argumenata', kazao je za tportal Etlinger dodajući da ne želi prejudicirati odluku više od 50 članica i članova gradskog odbora.

U HNS-u pak ističu da su oni još na početku pregovora nudili SDP-u mogućnost da samo podrži Mrak Taritaš i da svaka stranka, ako to želi, može ići sa svojom listom.

'To je bilo na stolu. Oni su prihvatili drugu varijantu. Mišljenja smo da je sada ne bi trebali mijenjati jer bi na taj način poslali krivu poruku javnosti. Lutanja i neodlučnost u politici nikad nikom nisu donijeli glasove', ističe tportalov izvor iz HNS-a.  

Poseban problem SDP-ovci vide u činjenici da bi listu za Skupštinu nosila Mrak Taritaš, a na taj način, pribojavaju se, građani bi mogli protumačiti da su oni druga stranka u Zagrebu. S druge strane, posebno nezgodno bi moglo biti kada bi se ime Davora Bernardića našlo iza Mrak Taritaš.

'Valja se sjetiti da je 2009. Zoran Milanović nosio listu, a Milan Bandić, tada još član stranke, bio tek 51., odnosno posljednji na njoj. Mogao bi i Bernardić sada tako, a mogao bi i HNS popustiti', kazao nam je viđeniji SDP-ovac, moleći da mu ne navodimo ime.

S druge strane, iz HNS-a smatraju da bi, ako je to uvjet da se sve prihvati, Mrak Taritaš mogla biti i druga na listi.