GUBITNIK U DRUGOM KRUGU

Istraživanje: Bandić više nije prvi izbor Zagrepčana

27.03.2017 u 22:29

Bionic
Reading

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV, na predstojećim lokalnim izborima u Gradu Zagrebu najviše izgleda za pobjedu ima kandidatkinja HNS-a i SDP-a Anka Mrak Taritaš s 27,8 posto potpore, drugi je aktualni gradonačelnik Milan Bandić s potporom od 24,1 posto, a odmah iza njega je nezavisna Sandra Švaljek s potporom od 21,2 posto.

Zasad jedino istraživanje koje je provedeno nakon što su objavljeni svi potencijalni kandidati za gradonačelnika Zagreba pokazuje da se između navedenih triju kandidata vodi mrtva utrka, no Milan Bandić našao se u nezavidnoj situaciji, izvještava Dnevnik Nove TV.

Bruna Esih na četvrtom je mjestu s potporom od 9,3 posto, a Drago Prgomet, HDZ-ov kandidat, može računati na potporu od 6,8 posto birača. Ivan Pernar iz Živog zida ima potporu od 2,6 posto, a Mostov Marko Sladoljev od 1,1 posto potpore stanovnika metropole. Ostali kandidati dobivaju 0,3 posto, a neodlučnih je 6,8 posto.

Nova TV je i 2009. i 2013. provodila istraživanja, u kojima je Milan Bandić imao uvjerljivu prednost. Prije osam godina, vodio je ispred Josipa Kregara s 42,2 naspram 21,5 posto. a prije četiri godine vodio je ispred Rajka Ostojića s 36,3 u odnosu na Ostojićevih 23,9 posto.

U drugom krugu i srazu Milana Bandića i Sandre Švaljek, zagrebački gradonačelnik bio bi potučen i to pristojno. Sandra Švaljek osvojila bi 55 posto, a Milan Bandić 36,9 posto birača, na izbore ne bi izašlo njih 5,5 posto, a ne zna još uvijek 2,6 posto ispitanika.

Za Sandru Švaljek bi jednostavno glasovalo i 74 posto birača Anke Mrak Taritaš, pa i 54 posto birača Drage Prgometa, ali i 47 posto birača Brune Esih.

Milan Bandić izgubio bi, istina tijesno, i od Anke Mrak Taritaš. Ona bi osvojila 47,9 posto, a gradonačelnik 43 posto, na izbore ne bi izašlo 6,6 posto birača, a ne zna njih 2,5 posto. I tu bi 57 posto birača Sandre Švaljek glas dalo Anki Mrak Taritaš, ali i 38 posto birača Drage Prgometa priklonilo bi se kandidatkinji narodnjaka.