glasanje u saboru

Mostovo otvaranje arhiva prošlo prvu stepenicu, SDP se pobunio

Bionic
Reading

Mostov prijedlog izmjena Zakona o arhivskom gradivu sa 114 glasova za i tri suzdržana dobio je podršku u prvom čitanju te je na Mostu da sada pripremi konačni prijedlog zakona. Zbog mišljenja koja će morati pribaviti, kratko je prosvjedovao i SDP

SDP je već na početku odustao od traženja poimeničnog glasovanja. Podsjetimo, taj zahtjev uputili su prije nego što je HDZ kazao da će podržati Mostov prijedlog u prvom čitanju.

Međutim, glasovanje ipak nije glatko prošlo. Zbog zaključka Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, reagirao je SDP - njihov predsjednik kluba Arsen Bauk zatražio je da se o svakoj točki zaključka glasa pojedinačno, no to nije dopustio predsjednik Sabora Božo Petrov.

  • +15
Sabor nastavio sjednicu glasovanjem Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon toga SDP je zatražio stanku. 'Stranka parlamentarne većine predlaže zakon, Vlada u kojoj ta stranka participira daje relativno negativno mišljenje, a klubovi vladajućih podržavaju u prvom čitanju, ali imaju primjedbe u drugom', rekao je Bauk nakon stanke.

Kazao je da SDP ne bi podržao drugu i treću točku zaključka da se ide pojedinačno glasovati. 'Kaže da će se dostaviti sve primjedbe i prijedlozi, a posebno primjedbe iz mišljenja Vlade. Očito imamo primjedbe prvog i drugog reda. Pa mogla je Vlada napraviti svoj prijedlog zakona onda', kazao je Bauk.

Jednako tako nije se složio s trećom točkom koja kaže da je predlagatelj prije izrade konačnog prijedloga dužan pribaviti mišljenje Hrvatskog državnog arhiva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, Pučke pravobraniteljice i Povjerenika za informiranje. 'Te institucije odgovorne su Saboru, a ne Sabor njima', kazao je Bauk.

No SDP je ipak odlučio podržati zaključak, koji je na kraju izglasan sa 114 glasova za i tri suzdržana (HSS-ovi zastupnici).

Dokument: "Zaključak Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu"

Na početku sjednice izglasano je nekoliko prijedloga zakona, među njima i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku, prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom ili prekršajem te prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.