ZBIJANJE REDOVA

U SDP-u se stvara novo paralelno tijelo, hoće li zaštititi Bernardića od pobunjenika?

17.08.2018 u 13:00

Bionic
Reading

Vjerojatno krajem rujna ili početkom listopada SDP bi trebao osnovati koordinaciju svojih županijskih organizacija. Iako se spekuliralo da se radi o trećoj struji u otvorenom ratu u glavnoj oporbenoj stranci, jedan od inicijatora okupljanja Tihomir Jaić uvjerava nas da županijski šefovi samo žele poboljšati rad na terenu

Potvrde li to Predsjedništvo i Glavni odbor SDP-a, ta bi stranka do listopada mogla dobiti Koordinaciju županijskih organizacija. Incijatori osnivanja takvog tijela su novoizabrani županijski predsjednici, dobrim dijelom oni koje se u javnosti spominje kao sklone Bernardiću u unutarstranačkom skupu.

No, iako se u medijima spominje kako se radi o još jednoj stranačkoj struji poput tzv. neretvanske skupine, jedan od inicijatora osnivanja koordinacije, šef bjelovarsko-bilogorskog SDP-a Tihomir Jaić kaže za tportal da se ne radi ni o kakvoj struji.

'Nama je primarni cilj da poboljšamo rad županijskih organizacija i da podijelimo zajednička iskustva kako dobra tako i loša. Dobar dio nas po prvi put je na čelu županijskih organizacija i želimo vidjeti kako iskusniji kolege rješavaju probleme s kojima se susreću. Okupljamo se da vidimo kako možemo poboljšati rad i da vidimo kako što kvalitetnije artikulirati politike', poručuje Jaić.

Nakon što osnivanje nove koordinacije imenuju Predsjedništvo i Glavni odbor, prvi sastanak trebao bi biti održan u Bjelovaru krajem rujna ili početkom listopada. Na njega je dolazak, kaže nam Jaić, potvrdilo 13 od 19 županijskih šefova, a pozivi su išli i u Zagrebačku te Krapinsko-zagorsku županiju gdje su s mjesta predsjednika županijskih organizacija nedavno suspendirani Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović.

Među njima su i oni koji čine inicijalni odbor - Jaić kao predsjednik bjelovarsko-bilogorskog SDP-a, predsjednik virovitičko-podravskog SDP-a Mate Vukušić, predsjednik sisačko-moslavačkog SDP-a Nikola Domitrović, predsjednica varaždinskog SDP-a Barbara Antolić Vupora, šef međiurskog SDP-a Mladen Novak, šef koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer, te Marina Opačak Bilić iz brodsko-posavskog SDP-a. Radi se o ljudima, tvrde upućeni, od kojih je dobar dio naklonjen šefu stranke Davoru Bernardiću.

  • +2
Tihomir Jaić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Iako se u medijima pojavila informacija da će na sastanku predsjednici županijskih organizacija zatražiti da Bernardić ostane do europskih izbora, Jaić nam kaže da je o tome preuranjeno govoriti. 'Dok se ne osnuje koordinacija ne želimo ulaziti u to hoće li Bernardić ostati ili ne. Primarno nam je da osnujemo koordinaciju. Nakon što se održi bit će rasprave o svemu', kaže Jaić.

Pitali smo ga što osobno misli o situaciji u SDP-u, na što Jaić kaže da je u pitanju sukob oko fotelja. 'Problem je niskog rejtinga, slabe prepoznatljivosti, neaktivnosti članova SDP-a u vlastitim sredinama. Svi na neki način snosimo odgovornost za slab rejting, ili sa slabim radom ili neorganiziranošću. Želimo to dignuti na viši nivo, ali svjesni smo da ne možemo. Nije problem pad u anketama, veći je problem što nas više birači ne prepoznaju i to već duže vrijeme, zadnjih sedam-osam godina. Kada profunkcionira sve na terenu, onda možemo govoriti o tome da li Bernardić treba ili ne treba otići', kaže Jaić.

  • +51
Sva lica Davora Bernardića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

I dok neki govore da je SDP na samrti i da se samo čeka da 'sudac odsvira kraj', Jaić je optimističan. 'SDP je velika stranka s dugom tradicijom i sigurno će se oporaviti. SDP je i prije imao raskole i bio i na nižem rejtingu. Kako god da se završi vjerujem da će se SDP ponovno vratiti među birače. Ako i dođe do, ne dao Bog raskola i odlazaka, i iz drugih stranaka su ljudi odlazili, a možda svježa lica umjesto starih i dobro i prođu. Ipak, nadam se da do toga neće doći i da će se svi urazumiti i shvatiti da je u interesu i nas birača da se okupimo', poručuje Jaić.