reakcije s terena

SDP-ovi zastupnici: Bernardićev ostanak na čelu stranke definitivno šteti

05.07.2018 u 15:01

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u prvoj reakciji na pismo 90 nezadovoljnika kojim se traži njegova ostavka kazao da je neće podnijeti, u četvrtak su u Saboru neki od zastupnika koji su potpisali pismo ocijenili da 'njegov ostanak na čelu SDP-a definitivno šteti'

"Iskreno, drugo nismo ni očekivali s obzirom na to da je ignorirao sve reakcije s terena. A reakcije su sve veće i veće i tu se ne radi više o četiri ili pet nego o 90 ljudi, a zovu nas i drugi koji žele potpisati pismo, mnogi se ljute na nas što im nismo ponudili pismo na potpis. Vjerujem da će otvoriti oči i raditi na tome da se povuče i napravi što manju štetu SDP-u. Njegov ostanak na čelu SDP-a definitivno šteti", prokomentirao je Vedran Babić.

"Godinu i pol dana smo mu dali šansu, od nas koji ga nismo podržavali nikada niste čuli javne kritike na račun predsjednika, ali nakon godinu i pol dana morali smo reagirati. Hoće li otvoriti oči ili neće, stvarno ne znam. Nadam se da hoće, a da bi se to dogodilo pretpostavljam da mu njegov mentor Zlatko Komadina mora reći da odstupi i tada će mu se i oči otvoriti. Hoće li do toga doći, vidjet ćemo", dodao je Damir Tomić.

Babić je kazao da ne pokušavaju skupiti većinu od 52 glasa za svrgavanje Bernardića na Glavnom odboru, koji bi se trebao održati ovoga mjeseca.

  • +4
Davor Bernardić Izvor: Pixsell / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

"Ne pokušavamo ništa, naše poruke su jasne. Svi su svjesni situacije u stranci i ne mora se članovima Glavnog odbora ništa objašnjavati. Radi se o njihovoj savjesti, poštenju i želji da SDP ide dalje, a ne da nastavi ovako tonuti. Znamo što se događalo na unutarstranačkim izborima i ignoriranje takvih problema upućuje ili na upletenost u to ili nedoraslost funkciji koju obnaša", kazao je.

Koje prepoznatljivo lice SDP-a podržava Bernardića?

Ustvrdio je kako je "prozivanje ljudi koji su potpisali pismo da su foteljaši totalno diskreditirajuće i upravo onaj koji se ne miče iz svoje fotelje pokazuje što mu je prioritet, što želi i kako dalje misli funkcionirati u stranci".

Pismo je potpisalo 90 relevantnih ljudi, od kojih dvije trećine nisu saborski zastupnici. A koje je prepoznatljivo lice SDP-a podržalo Bernardića, zapitao je Babić.

Smatra da oni koji žele iz stranke izbaciti potpisnike pisma, ako tako odluče, definitivno su odlučili naštetiti stranci, no misli da će razum pobijediti.

Spekulaciju da će Bernardić iz stranke isključiti samo Peđu Grbina, kako bi se raskolilo grupaciju nezadovoljnika, Babić je popratio komentarom: "Tko normalan može isključiti Peđu Grbina, osobu koja se najviše priprema i najviše zna u Saboru i najbolji je od svih 151 zastupnika".

"Njega isključiti bila bi suluda, idiotska akcija. Normalan predsjednik stranke to ne može predložiti", poručuje Babić.

To bi pokazalo sav "apsurdistan" sadašnje situacije i to bi bio definitivan kraj Davora Bernardića.

"Ako je cilj da u SDP-u ostanu samo Davor i Davorko, koji je pristao biti ministar u Vladi Kolinde Grabar-Kitarović, onda više nemamo o čemu razgovarati", zaključio je Tomić.