nitko ne želi popustiti

U SAD-u se ne nazire dogovor demokrata i republikanaca o proračunu

28.12.2018 u 09:31

Bionic
Reading

Pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti "shutdown" u Sjedinjenim Državama pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do sljedećeg tjedna

U središtu te šestodnevne blokade je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju.

Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida. Demokrati ga ne žele financirati, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

Sve dok se dvije strane ne dogovore, obustavlja se financiranje 25 posto ministarstava i savezne administracije.

No čini se da nitko ne želi popustiti.

Budući da nije postignut dogovor, američki Senat je u četvrtak u gotovo praznoj dvorani jednoglasno odlučio odgoditi sjednicu do ponedjeljka u 10.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu) i raspravu o zakonu o proračunu nastaviti tek u srijedu 2. siječnja u 16.00 sati (22.00 sata).

Republikanci imaju većinu u Kongresu, ali u Senatu, gdje imaju 51 mjesto, treba im potpora demokrata kako bi imali 60 glasova potrebnih za donošenje proračuna.

No položaj demokrata svakim danom je jači. Oni već 3. siječnja preuzimaju kontrolu u Zastupničkom domu a republikanci imaju osnaženu većinu u Senatu (53 mjesta).

Izlazak iz krize mogao bi biti u finim jezičnim razlikama i/ili u dogovoru o manjem iznosu.

Vlada će biti paralizirana sve dok "ne dobijemo zid, ogradu, ili kako god to žele nazvati", rekao je Trump 25. prosinca.

Ovo je treći "shutdown" u ovoj godini, nakon onoga u siječnju koji je trajao tri dana i u veljači koji je potrajao tek nekoliko sati. Prethodni, iz listopada 2013. protegnuo se na 16 dana, a dosad je najdulji onaj zabilježen 1995.-96., čak 21 dan.

Premda je ovaj prekid rada američke administracije tek djelomičan, njegove se posljedice osjećaju.

Od petka u ponoć dio zaposlenika u velikim ministarstvima kao što su domovinska sigurnost - nadležno za sigurnost na granici - savezna policija (FBI), promet, financije i unutarnji prestaje raditi ili radi bez plaće.

Sudovi su otvoreni za suđenja, ali loša vijest za zaljubljene u Washingtonu je što se obustavljaju sva civilna vjenčanja.